/ Liza Sabo / Foto stāsts

Ceļvedis ārzemniekiem. Nesaprašanās frāzes

Sērija Ceļvedis ārzemniekiem uzsver komunikācijas nozīmi, īpaši multikulturālā kontekstā. Mūsu kultūrā pieņemtās tradīcijas, paražas un domas ne tikai ietekmē mūsu dzīvi, bet arī veidu, kā uztveram pasauli. Bieži šo atšķirību dēļ rodas nepareizs priekšstats un pārprotam cits citu. Taču pārpratumi ne vienmēr ir slikti. Kad izprotam situāciju, rodas iespēja citam citu saprast labāk un uzzināt vairāk par otru cilvēku un viņa kultūru.

Mans projekts interpretē idiomas, kas parāda komunikācijas un saprašanās problēmas, salīdzinot 21 dažādu valodu un kultūras, simbolus un stereotipus, kas tās vieno. Vizualizējot nacionālas frāzes, vēlos parādīt, ka jaunā kontekstā viss var būt smieklīgi un dīvaini, pārtulkots citā valodā. Ar šo darbu vēlos mudināt cilvēkus mācīties par dažādām kultūrām un ar pienācīgas komunikācijas palīdzību pārvarēt kultūras barjeras.

Liza Sabo (Liza Szabó, 1992) ir ungāru fotogrāfe, kas dzīvo un strādā Hāgā, Nīderlandē, kur nesen absolvēja Karalisko mākslas akadēmiju. Sestdien, 13. maijā 22.00, viņas darbi būs skatāmi Rīgas Fotomēneša konkursa Fakti un precizējumi finālistu projekcijās fon Stricka villā.