/ Juha Arvids Helminens / Foto stāsts

Neredzamā impērija

2006. gadā es kļuvu par liecinieku protestiem pret ASEM (Āzijas un Eiropas valstu līderu samits). Tur pats savām acīm ieraudzīju Somijas policijas tumšo pusi – kā jauni vīrieši, slēpjoties aiz formas tērpiem un kapucēm, anonīmi izdarīja pārkāpumus. Vēlāk pieredzēju tiesu sistēmas nevēlēšanos sodīt tos, kas bija ģērbušies uniformās.

Formas tērps visus padara vienādus un palīdz atšķirt karavīru no civiliedzīvotāja. Taču dažreiz paslēpjamies formā, kad darām kaut ko patiešām sliktu.

Mēs valkājam drēbes, ko nosaka reliģija, profesija, politiskā pārliecība un tradīcijas, lai komunicētu un reprezentētu varu, piederību un savu pasaules redzējumu. Uniformas bieži vien slēpj mūsu patieso seju un uzceļ sienu starp mums un satiktajiem cilvēkiem.

Manu darbu varoņi ir šo tradīciju un mūsu pašu uzcelto sienu “cietumnieki”. Cik tuvu mēs, skatītāji, varam piekļūt šiem tēliem, no kuru personības gandrīz nekas vairs nav redzams?

Juha Arvids Helminens (Juha Arvid Helminen, 1977) ir somu fotogrāfs, kurš studējis fotogrāfiju Lahti universitātē. Viņa darbi būs skatāmi Backlight fotofestivālā, kas no 9. septembra līdz 29. oktobrim norisināsies Tamperē, Somijā.