/ Mafalda Rakoša / Foto stāsts

Es vēlos pazust – mēģinājums atspoguļot ēšanas traucējumus

Ēšanas traucējumi nav saistīti tikai ar ēdienu vai vēlmi būt tievai, un tie ir daudz plašāk izplatīti, nekā parasti tiek uzskatīts. Pašreizējā hipotēze ir, ka ar anoreksiju, bulīmiju, ēšanas māniju vai citu šī fenomena formu cīnās katra desmitā sieviete. Pētījumi apstiprina, ka augstāks risks ir tām, kas dzīvo rūpnieciski attīstītās valstīs.

Tomēr joprojām tiek uzskatīts, ka runāt par šīs slimības cēloņiem un sekām ir kauns, un tie tiek izslēgti no sabiedrības diskursa. Darbā Es vēlos pazust 20 jaunas sievietes dalās ar savu pieredzi. Kā viņas jūtas? Kā šis konflikts ir saistīts ar viņu (seksuālo) identitāti, un kāpēc kontrole pār savu ķermeņi palīdz kādam justies “labāk”, pat ja tikai uz īsu brīdi?

Šī daļēji autobiogrāfiskā projekta pamatā ir daudzas intervijas un antropoloģiska interese par šo fenomenu. Zīmējumi, teksts, skulptūras un attēli, ko uzņēmušas darba varones un fotogrāfe, grāmatā un sienas instalācijā pārklāj viens otru.

Spēja uzlūko savu pieredzi, nevis tajā dzīvot – vai tas ir brīdis, kad sāc apzināties savu iekšējo spēku? Ļoti drīz atklājas jauna perspektīva: ēšanas traucējumi nekad nav vājuma pazīme. Un tu neesi viena.

Mafalda Rakoša (Mafalda Rakoš, 1994) ir dokumentālā fotogrāfs, kas dzīvo un strādā starp Vīni (AT) un Hāgu (NL). Viņas darbs ir izstādīti Austrijā, Francijā, Spānijā, Itālijā, Portugālē, Grieķijā, Nīderlandē, Indijā un ASV, un bieži vien rezultējas visai komplicētās grāmatās. Grāmatu Es vēlos pazust 2017. gada novembrī izdeva Edition Lammerhuber.