/ Paula Jansone / Foto stāsts

Atlantijas pērles

Kad tapa skaidrs, ka vectētiņa veselība nav tik laba, lai pārciestu divus pārlidojumus, neizbēgamo spiediena maiņu un pārgājienus, es ieņēmu viņa vietu un devos tūrisma aģentūras organizētā ceļojumā Atlantijas pērle – Madeira kopā ar savu vecmāmiņu. Katru rītu pulksten 8.45 mēs kāpām autobusā ar vēl 37 tūristiem un braucām uz skatu laukumiem kalnos un ielejās, devāmies gidu tūrēs pa alām un muzejiem, ēdām tradicionālos ēdienus un iepirkāmies suvenīru veikalos.

Dienu pirms vecmāmiņas sešdesmit astotās dzimšanas dienas, sēžot kafejnīcā delfīnu pilna okeāna malā, mēs sastrīdējāmies. Par praidu. Par mediju neatkarību. Par datu aizsardzību un narkomāniju. Par to, ka es katru rītu mazgāju matus un pārāk vēlu vakaros atgriežos viesnīcas numuriņā. Un par to, ka pārāk daudz fotografēju.

Lai gan fotografēt vajadzēja visu – no kalnu mākoņiem līdz ielu nosaukumu zīmēm – lai neaizmirstu, kur esam bijuši. Mani ceļabiedri fotografējās pie viesnīcas baseina un okeāna. Pie baznīcām un banānu plantācijām. Viņi fotografēja paši sevi un citu valstu tūristus – no tādām pašām grupām kā mūsējā.

Paula Jansone (1993) absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas bakalaura programmu mākslās. Fotogrāfiju mācījusies pie Andreja Granta Rīgas tehniskās jaunrades namā 2 ANNAS, bet patlaban mācās ISSP Skolā.