/ Marsels Rikli / Foto stāsts

Ambivalents

Ķīna ir lielākais ieguldītājs atjaunojamo enerģijas avotu jomā visā pasaulē un masveidā turpina to attīstību. Lai risinātu valsts lielāko vides problēmu – smogu, tiek iecerēti un uzsākti daudzi milzīgi projekti. Smagais gaisa piesārņojums gadā prasa vairākus simtus tūkstošu cilvēku dzīvību, un tas ir investīciju virzītājspēks.

Tomēr lielākā daļa valsts elektroenerģijas tiek ražota, izmantojot fosilo kurināmo. Ogļu spēkstacijas dominē Šansi un Hebei provinču ainavās, tos uzskata par galvenajiem gaisa piesārņojuma izraisītājiem.

Tajā pašā laikā tiek būvētas līdz šim nepārspējamas atjaunojamās enerģijas spēkstacijas. Gobi tuksneša malā nesen tika nodots ekspluatācijā pasaulē lielākais vēja parks, bet Činghai augstienē drīz atradīsies futūristiska saules elektrostacija. Tomēr šādu attālu vietu attīstīšana ir ārkārtīgi sarežģīta, jo liela daļa enerģijas tiek zaudēta transportēšanas ceļā uz lielpilsētām.

Paredzams, ka arī šīm investīcijām būs pozitīva sekundāra ietekme uz pasaules klimatu. Saules moduļu nepārtraukti krītošā cena ir izraisījusi to strauju pieaugumu, kas, iespējams, paver ceļu uz zaļāku nākotni.

Marsels Rikli (Marcel Rickli, 1986) ir šveiciešu fotogrāfs, kas dzīvo un strādā Cīrihē. Viņš galvenokārt strādā pie ilgtermiņa dokumentālajiem projektiem, kas saistīti ar dabas resursiem un enerģiju.