/ Jana Bulgakova / Foto stāsts

Tagad skaties uz mani

Mans stāsts ir par sievietēm, kuras ikdienā novērtē savu ķermeni – kā tas izskatās, kāda izmēra tas ir, cik rētu tam ir. Viņas uztraucas par savu kailumu un cilvēku reakciju uz to. Viņas ir pieradušas slēpt ķermeņa daļas, kas “neizskatās pārāk labi”, pat ja neviens cits tās neredz.

Es fotografēju vairāk nekā 30 dažāda vecuma sieviešu. Dažas nekavējoties bija gatavas izģērbties, dažas lūdza fotografēt tikai viņu sejas. Daudzām meitenēm iepriekš nebija bijis neviena kailfoto. Pēc fotografēšanas iedevu viņām vienu fotogrāfiju un lūdzu “cenzēt” to ar sarkanu diegu. Nebija nekādu ierobežojumu vai norāžu – viņas varēja fotogrāfiju atstāt neskartu (ko daudzas arī darīja) vai padarīt sarkanu visu attēlu.

Cenšos parādīt, cik sāpīga var būt šī “pašcenzūra”, un ka ikviens mēģinājums mūsu sejas vai ķermeņus padarīt labākus, skumjākus, glītākus nav tik nekaitīgs, kā šķiet. Tas vienmēr atstāj pēdas mūsu pašu tēlā.

Jana Bulgakova (Яна Булгакова, 1993) dzīvo Sanktpēterburgā un šobrīd studē kino vēsturi Sanktpēterburgas Valsts universitātē.