/ Mātejs Barta / Foto stāsts

Kontakts

Kaut kur Austrumeiropā bērni katru vasaru pulcējas, lai nēsātu militāros formas tērpus, skarbos apstākļos dzīvotu teltīs un praktizētu ieroču lietošanu.

Ungārijas NVO ar nosaukumu Honvédsuli (Aizsardzības spēku skola) ir apņēmusies mācīt disciplīnu, patriotismu un draudzību bērniem no 10 līdz 18 gadiem sabiedrībā, kas, viņuprāt, kļūst slinkāka un atsvešinātāka. Bērni nometnē dzīvo teltīs brīvā dabā, sargā uguni, iet pārgājienos, dzied dziesmas. Viņi māca viens otram lietot AirSoft ieročus (īstu pistoļu kopijas) un kopā pavada nedēļas saskaņā ar stingru militāro disciplīnu. Ieejot pubertātes posmā, tā ir pirmā pieredze saskarsmē ar cerībām, atbildību vai pretējā dzimuma pārstāvjiem. Nobrāzumi vai piespiedu piepumpēšanās viņus satuvina un veido spēcīgu kopienas sajūtu. Viņi ir apņēmīgi, dažreiz slinki vai iemīlējušies. Un daudziem no viņiem šie piedzīvojumi sniedz vienīgo stabilo pamatu dzīvē, izpratni par pasauli un viņu vietu tajā.

Dokumentējot dzīvi militāri tematiskajās vasaras nometnēs bērniem, sērija vēro mūsu attieksmi pret stingru disciplīnu, ieročiem un karu un rada jautājumus par to vietu mūsu sabiedrībā.

Mātejs Barta (Máté Bartha, 1987) dzīvo un strādā Budapeštā. Studējis fotogrāfiju un dokumentālo kino. Ar šo sēriju pērn ieguvis Roberta Kapas balvu, bet šogad – Arlas festivāla Discovery balvu. Ikdienā strādā arī par komercfotogrāfu.