/ Foto Kvartāls / Blogs

Labākais jaunais Latvijas fotogrāfs – Filips Šmits

1. jūnijā festivāla Rīgas Fotomēnesis 2020 ietvaros tika piešķirta FK Balva labākajam jaunajam Latvijas fotogrāfam un šogad to saņēma Filips Šmits. Balvā viņš ieguva Baltijas Foto Servisa dāvanu karti 150 EUR vērtībā, žurnāla FK izdotos drukātos izdevumus, kā arī savu darbu publikāciju žurnālā FK.

FK Balvu organizē žurnāls Foto Kvartāls un tās mērķis ir piedāvāt platformu jaunajiem fotogrāfiem, lai ar saviem darbiem sasniegtu plašāku auditoriju. Fināls šogad norisinājās Zoom vebinārā, kur fotogrāfi uzstājās ar savu darbu prezentācijām, kuras vērtēja starptautiska žūrija – žurnāla Bird In Flight fotoredaktore Ļoļa Goldšteina no Kijevas, neatkarīgais kurators Braņislavs Stepaneks no Bratislavas un žurnāla FK galvenais redaktors un festivāla Rīgas Fotomēnesis direktors Arnis Balčus. Finālu vēroja arī vairāki simti skatītāji Zoom un Facebook tiešraidē.

Foto – Filips Šmits
Foto – Filips Šmits
Foto – Filips Šmits
Foto – Filips Šmits

FK Balvas ieguvējs Filips Šmits (1996) ieguvis bakalaura grādu modes fotogrāfijā Londonas Mākslas universitē, ikdienā strādā par fotogrāfu, kā arī piedalās modes un mūzikas klipu filmēšanā. Savos darbos viņš pēta jauno, pilsētvidē augušo paaudzi un tās attiecības ar dabu un smagu fizisku darbu. Žūrija atzinīgi novērtēja viņa darbus, kuros saplūst momentuzņēmuma, modes un kino estētika. “Filipa fotogrāfijas valoda ir mūsdienīga, to saprot viņa paaudze. Domāju, ka viņam ir vēl liels potenciāls, ko realizēt nākotnē,” atzīst žūrijas loceklis Arnis Balčus. No desmit finālistiem žūrija uzteica vēl divu fotogrāfu darbus – Adelīnas Kalniņas un Atras Ošas. “Pats galvenais nav skaistas un kvalitatīvas fotogrāfijas vai izsmalcināta un oriģināla koncepcija, bet spēja visas sērijas ietvaros nodemonstrēt savu prasmi izmantot fotogrāfijas valodu, lai artikulētu savu pasaules redzējumu. Visi trīs autori piedāvā atšķirīgas pieejas fotosēriju veidošanā – sākot ar klasisko stāstījumu un beidzot ar konceptuāla rakstura vēstījumiem. Var teikt, ka finālisti kopumā raksturo to, kas šobrīd notiek laikmetīgājā fotogrāfijā.”

Balva Filipu Šmitu motivē stādāt pie jauniem darbiem: “Man ir liels prieks būt izvēlētam un novērtētam starp Latvijas jaunajiem talantiem. Šī atzinība noteikti iedvesmo strādāt smagāk, lai nestu savu vīziju un vizuālo valodu arī tālāk pasaulē.”


FK Balvas uzvarētājs tika izvēlēts no 10 finālistiem, kas šoreiz bija – Adelīna Kalniņa, Aleksandrs Vasiļevskis, Anna Dzērve, Antra Oša, Diāna Sutugina, Filips Šmits, Henri Laķis, Jānis Škapars, Marija Luīze Meļķe un Oskars Artūrs Upenieks.


FK Balva norisinās festivāla Rīgas Fotomēnesis 2020 ietvaros. Filipa Šmita fotogrāfija jau piedalās starptautiskā grupas izstādē Dīkstāve, kas līdz 14. jūnijam skatāma reklāmas stendos pilsētvidē. Filipa darbs aplūkojams pieturvietā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Vairāk par festivāla pasākumiem var uzzināt http://dikstave.lv.