/ Foto Kvartāls / Blogs

#PaliecMājās: ieteikumi attālinātām mācībām par fotogrāfiju

Kamēr pasaulē turpina plosīties pandēmija, un valstī noteikto ierobežojumu mīkstināšana tiek atlikta uz neparedzamu nākotni, aktuāls ir jautājums par to, kā produktīvi pavadīt savu laiku. Piedāvājam nelielu attālināto mācību kursu izlasi, lai nervozā un, pēc dažu domām, sociāli koriģējamā enerģija pārtaptu radošā darbībā un iedvesmas meklējumos.

Lauren Silberman, MFA ’08, ICP

ICP School

Starptautiskais Fotogrāfijas centrs Ņujorkā (The International Center of Photography) ir viena no pasaules vadošajām institūcijām, kas veltīta fotogrāfijai un vizuālajai mākslai. Šobrīd, 2021. gada pavasarī, tā piedāvā visus savus materiālus attālināti – video un lekciju formā. Skolas mājaslapā par relatīvi nelielu maksu pieejami vairāk nekā 400 dažādu kursu par dažādām tēmām, sākot no tradicionālās analogās prakses līdz digitālajiem medijiem.

Masterclass with Jimmy Chin & Masterclass with Annie Leibovitz

MasterClass, kas ar savām reklāmām bieži vien pat uzmācīgi izseko tevi sociālajos tīklos, piedāvā intriģējošas lekcijas amerikāņu fotogrāfu Džimija Čina (Jimmy Chin) un Annijas Leibovicas (Annie Leibovitz) vadībā attiecīgi 20 un 15 nodarbību garumā. Čins ir fotogrāfs, kalnā kāpējs, pasaules apceļotājs un režisors, kamēr Leibovica ir viena no slavenākajām portretu fotogrāfēm.  MasterClass formāts ir jau iepriekš ierakstīti video, kas nozīmē, ka nav atgriezeniskās saites ar pasniedzēju, tomēr motivētiem interesentiem materiāls varētu būt vērtīgs un saistošs.

Andrii Shkliarov, ASHKLYAROV, Masters of Photography, 2021

Masters of Photography

Masters of Photography piedāvā apgūt fotogrāfiju pasaulē labi zināmu meistaru vadībā. Lekcijas pieejamas kā video ieraksti, katra 35 lekciju garumā, tāpat pieejami arī lejupielādējami materiāli. Pašlaik attālinātās mācības norit ar portretu meistaru Albertu Vatsonu (Albert Watson), dokumentālās fotogrāfijas vecmeistariem Stīvu Makkariju (Steve McCurry) un Džoelu Meierovicu (Joel Meyerowitz), kā arī dabas fotogrāfu Deivu Jarovu (David Yarrow).

Coursera – Seeing Through Photographs (MoMA)

Coursera, kas ir populāra attālināto mācību platforma, piedāvā Ņujorkas Modernās mākslas muzeja (MoMA) kursus fotogrāfijā, aicinot iedziļināties attēla jēgā un meklēt vizuālās kultūras atslēgas. Šajā lekciju kursā tiek aplūkotas 100 dažādas fotogrāfijas no MoMA kolekcijas, uzzinot plašāk par to tapšanu no mākslinieka perspektīvas, kā arī pievēršoties dažādiem nozīmīgiem vēsturiskiem aspektiem, kas ietekmējuši fotogrāfijas attīstību.

Huey Kidd, New York Institute of Photography

New York Institute of Photography

Ņujorkas Fotogrāfijas institūts (New York Institute of Photography) piedāvā iedziļināties savas kameras funkcijās un iespējās, fokusējoties arī uz kompozīcijas veidošanu un ideālā kadra ķeršanu dažādās situācijās. Kursā ir arī aplūkoti dažādi fotogrāfijas žanri – kāzas, dabas skati, dzīvnieku fotogrāfija, portreti, darbs studijā, klusā daba u.c. Visbeidzot, kursā paredzēts arī iesniegt savus foto projektus, kurus attālināti izvērtēs profesionālis. Pastāv iespēja iegūt arī oficiālu sertifikātu no Professional Photographers of America (PPA).

Leica Akademie Online Class

Leica Akademie šobrīd aicina palikt mājās un apgūt kursus tiešsaistē – mājaslapā ir pieejami gan dažādi mācību materiāli, gan saites uz sarunām ar dažādiem fotogrāfiem (bez maksas).

ISSP meistarklase ar The Cool People

ISSP meistarklases

Ir vērts sekot pašmāju ISSP piedāvājumam, kas regulāri izziņo attālinātas mācības par fotogrāfiju. Pēdējam kursam – Photography in times of global uncertainty, ko vadīs itāļu mākslinieku duets The Cool Couple, iespējams pieteikties līdz 11. februārim. Svarīgi atzīmēt, ka atšķirībā no daudziem citiem kursiem, ISSP piedāvā nevis video ierakstus, bet individuālu kontaktu ar pasniedzējiem.

Alec Soth teaches photographic storytelling

Visbeidzot Magnum Photos piedāvā jau otro attālinināto mācību programmu – ar plaši pazīstamo dokumentālistu Aleku Sotu (Alec Soth), kurā mākslinieks aplūko dažādas tehnikas un pieejas, kuras izmantot vizuālo stāstu stāstīšanā. Kursā ir 19 video lekcijas, kurās iespējams apgūt dažādas tēmas – no projekta uzsākšanas līdz fotogrāmatas izveidei.