/ Elena Ļiventseva / Foto stāsts

Tēva figūra

“Tiem, kuriem nav tēva, jāatrod tāds pašiem.” Frīdrihs Nīče.

Mans projekts ir mēģinājums ieraudzīt, tuvoties un atjaunot sava tēva tēlu, izdzīvot manas jūtas pret viņu. Es nepazinu savu tēti, nepazinu viņu un manu mammu kā ģimeni. Kā pāris viņi šķīrās, kad man bija apmēram 7 mēneši. Es satiku savu tēti tikai vienu reizi, slepeni, un viņš teica: “Es gribu, lai tu zini, ka es tevi mīlu.” Pēc tam viņu vairs nekad neredzēju.

Kādu reizi klasesbiedrs uz ielas man paziņoja: “Tavs tēvs ir miris”. Kopš tā brīža nekas vairs nebija kā agrāk, kāda daļa no manis nomira līdz ar viņu. Man bija 12 gadi.

Kad es domāju par savu tēvu, es jūtu sāpes, man pat nevar viņa pietrūkt, jo tam vajadzētu atmiņas. Es uzaugu, jūtoties apmaldījusies vīriešu pasaulē. Tiekot seksuāli izmantota kā bērns, es guvu traumu, vajadzību pēc uzmanības, sociālu atkarību un pastāvīgu vajadzību meklēt drošu vietu. Pēc tēva nāves es sapratu, ka neviens vairs nevar mani pasargāt. Es nezinu, vai mana tēva tēls būtu tik idealizēts, ja mēs būtu gājuši cauri visiem tēva lomas posmiem kopā.

Ar šo projektu es gribēju saprast tēlu, ko esmu izveidojusi, un atdalīt reālo personu un sevi pašu no tā, ļaujot man noslēgt un izdzīvot trūkstošās emocijas un sajūtas.

Elena Ļiventseva ir krievu fotogrāfe, kas dzimusi Voroņežā. Studē dokumentālās un mākslas fotogrāfijas akadēmijā Fotografika.