/ Arnis Balčus / Intervija

Runā jaunais fotogrāfs – Viktorija Paegle

Viktorija Paegle pirms trim gadiem piedalījās FK Balvas finālā, pērn viņas darbi, galvenokārt pašportreti, bija publicēti FK izdevumā Latvijas fotogrāfija 2020, bet šogad viņa piedalījās Rīgas Fotomēnesī – jaunības dienu fotogrāfijas no draugiem.lv joprojām skatāmas Avotu ielas ekspozīcijā. 2018. gadā Viktorija ieguva bakalaura grādu Multimediju komunikācijā Rīgas Stradiņa universitātē, bet fotogrāfiju mācījusies pie Gunāra Bindes. Kopš 2014. gada specializējas zīmolvedībā un mārketingā, palīdz gan pašmāju, gan ārzemju zīmoliem izstrādāt zīmola identitāti un mārketinga stratēģiju. Dzīvojusi Kanādā, Spānijā, Anglijā un Austrālijā.

Kā tev radās interese par fotogrāfiju?

Gribējās sev foršas bildes draugos.lv.

Kāpēc tieši pašportreti?

Tā es izklaidējos. Visbiežāk sākotnēji pati nezinu, ko gribu panākt, vienkārši eksperimentēju ar pozām, izskatiem, krāsām, foniem, kompozīcijām un idejām. Ļoti patīk process, kad eksperimenti sāk saslēgties un veidot kādu nozīmi. Tad es jūtos super hyped, un tas man ir pietiekami labs iemesls, lai to turpinātu darīt.

Foto – Viktorija Paegle

Kā tavu radošo darbību ietekmējusi dzīvošana ārzemēs?

Esmu kļuvusi drosmīgāka. Ārzemēs vienmēr biju pilnīgi viena, un tas atbrīvoja no jebkādas identitātes, kādu esmu izveidojusi blakus vecākiem, radiem, draugiem, pasniedzējiem. Bez jebkādām citu cilvēku ekspektācijām es varu koncentrēties uz tagadni, savām sajūtām un, īsi sakot, uz sevi.

Pirms gada tavi darbi bija skatāmi FK gada izdevumā. Kas pa šo laiku ir mainījies?

Fotomēneša ietvaros vasarā man bija ļoti jautra fotoizstādes Life before Covid atklāšana uz Avotu ielas pie čeburekiem. Joprojām apskatāma.

Viktorija Paegle izstādes atklāšanā Avotu ielā. Foto – Arnis Balčus

Vēl pa šo laiku ir notikušas vairākas identitātes krīzes. Tagad nu jau esmu sadzīvojusi ar to, ka ir grūti ilglaicīgi darīt vienu lietu. Patīk, ka mana loma var dažreiz mainīties. Galvenais, lai projektam ir labs rezultāts. Dažreiz es esmu kreatīvā direktore un palīdzu izdomāt fotosesijas konceptu, dažreiz stiliste, dažreiz asistente, dažreiz dekoratore, dažreiz modele, dažreiz fotogrāfe, un dažreiz viss kopā.

Piemēram, šobrīd es strādāju pie mākslas grāmatas projekta, kur man ir jāizdomā, kā atjautīgi vienā grāmatā atspoguļot 10 tematisko vakariņu – nyotaimori – ciklu. (Nyotaimori ir prakse, kur ēdiens tiek pasniegts uz kaila cilvēka ķermeņa.) Vakaraiņas tiek veidotas kā ekskluzīva pieredze un apvienotas ar mākslas performancēm. Rezultātā man jānodod izdrukātas gatavas grāmatas.

Foto – Viktorija Paegle

Ja tu tagad satiktos ar sevi 18 gadu vecumā, kādu padomu tu sev dotu?

Ka “pieaugušajiem” ne vienmēr ir taisnība. Lai es čiloju un meklēju pati savu taisnību.

Kādi ir tavi nākotnes plāni?

Strādāt modes zīmolā Vetements. Mēs viennozīmīgi esam uz viena viļņa, protams, negribas jau tā teikt, bet viņi reāli špiko manas idejas… Kas būs tālāk? Nākamā kampaņa ar baložiem?