/ Laima Arlauskaite / Foto stāsts

Ko mums devis ūdens

“Ļaujiet visneprātīgākajam no cilvēkiem iegrimt visdziļākajās pārdomās — nostādiet viņu uz kājām, ļaujiet kustēties, un viņš nešaubīgi aizvedīs jūs pie ūdens, ja kaut kur tuvumā tāds vispār būs.” (H. Melvils)

Šis projekts radās 2020. gada decembrī uz ļoti dīvainas salas Atlantijas okeānā, meklējot atbildi uz jautājumu par savu mūžīgo nemieru.

Šī ir pirmā projekta nodaļa, kurā izmantota Dr. Vollesa J. Nikolsa zinātniskā koncepcija Zilais prāts. Tā pēta mūsu pārveidojošo saikni ar ūdeni un ar zinātniskiem instrumentiem palīdz izprast mūsu vārdos neizteiktās zināšanas: ļoti cilvēcisku, tūkstošiem gadu senu intuīciju, kas instinktīvi vilina pavadīt laiku pie ūdens un ūdenī, tādējādi padarot mūs par līdzsvarotākiem un pilnvērtīgākiem cilvēkiem. Šis viegli meditatīvais stāvoklis palīdz pret tā dēvēto sarkano prātu — nemierīgu, pārlieku saistītu un pārāk stimulētu stāvokli, kas tik raksturīgs mūsdienu dzīvei.

Laima Arlauskaite (1987) ir lietuviešu krievu izcelsmes māksliniece, kura šobrīd dzīvo Londonā un fotogrāfiju apguvusi pašmācības ceļā. Viņas poētiskajos darbos dominē dokumentālās un portreta fotogrāfijas tradīcijas. Interesē apkārtējās vides novērošana, pētot gan dziļi personisku, gan kolektīvu rituālu horeogrāfiju. Īpaši pievēršas fiziskai, psiholoģiskai un emocionālai saiknei ar kādu elementu vai vietu.