/ Āpo Huhta / Foto stāsts

Omatandangole

Omatandangole ir fotogrāfiju sērija, kas uzņemta Namībijā no 2016. līdz 2018. gadam. 2019. gadā izdevniecība Kehrer Verlag to izdeva fotogrāmatā. Kopš tā laika esmu to izstādījis Somijā, Norvēģijā un Ungārijā.

Pirms dažiem gadiem manā personīgajā dzīvē pienāca posms, kad stāsts, ko stāstīju sev, zināmā mērā sabruka. Sajutu, ka nepieciešams aizbēgt no visa. Galu galā nonācu Namībijas tuksnesī.

Tur, lai brīdi apstātos, es joprojām interesējos, kādus tēlus varētu atrast šajā tukšumā. Ainava tur ir īpaši masīva un pamesta vienlaikus, un mani arvien vairāk sāka interesēt šī tukšuma vizuālās iespējas. Sāku pētīt plašo ainavu, ar savu kameru pārveidojot realitāti, lai atrastu pelēko zonu starp to, kas ir patiess, un to, kas nav.

Darba nosaukums cēlies no vietējās ošivambo valodas, un tas nozīmē “mirāža” — parādība, kas rodas, kad gaiss ir karsts un skats kļūst izkropļots. Šī parādība, šķiet, atspoguļo manus fotogrāfiskos meklējumus pēc ilūzijas, kas sakņojas realitātē. Pat ja mūsu apkārtējā vide ir haotiska un salauzta, iespējams radīt fotogrāfijas, kas to parāda kā pabeigtu un neskartu, tik ļoti atšķirīgu no tās, kāda tā ir patiesībā. Un tomēr — vai šajā īsajā mirklī, ko iemūžina kamera, šī pilnības sajūta nebija patiesa tikai uz mirkli? Pārrāvums realitātes plīvurā vai netverama svētlaime, kas vienmēr izšķīst tikpat ātri, cik ātri parādījusies.

Āpo Huhta (Aapo Huhta, 1985) ir Helsinkos dzīvojošs fotogrāfs. 2015. gadā viņš ieguva maģistra grādu fotogrāfijā Ālto Mākslas un dizaina universitātē. 2014. gadā Huhtu izvēlējās Magnum Photos kā vienu no 30 labākajiem fotogrāfiem, kas jaunāki par 30 gadiem. 2015. gadā viņš saņēma Jaunā Ziemeļvalstu fotogrāfa balvu, bet 2016. gadā tika izvēlēts Joop Swart meistarklasei. 2019. gadā Tamperes Mākslas muzejs viņu izvēlējās Gada jaunā mākslinieka balvai.