/ Suzanne Fagerlunda / Foto stāsts

Dubultnieku sērija – sēru spoguļi zudušajam

Projektu Dubultnieku sērija – sēru spoguļi zudušajam veido fotogrāfijas no dabas rezervātiem, sadarbība ar mākslīgo intelektu (MI), hologrammas un video. Māksliniece Suzanne Fagerlunda mežos fotografē to, kam draud izmiršana, un uz visiem laikiem iesaldē attēlos. Šai sērijai ir svarīgas sēras par bioloģiskās daudzveidības zudumu. Autores attēlu arhīvs ar mākslīgā intelekta palīdzību tiek pakļauts fotokrionikai. Viņa izgaismo pašreizējo klimata krīzi un apšauba mūsu attiecības ar dabu, mēģinot digitāli atjaunot izzūdošos biotopus.

Māksliniece sāka šo projektu 2020. gadā, kad izlasīja rakstu zinātniskajā žurnālā Nature par pieaugošo veco mežu izciršanu Eiropā. Tie ir būtiski biotopi daudziem augiem un dzīvniekiem, un to izciršana veicina bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un palielina oglekļa dioksīda emisijas.

Svarīga projekta sastāvdaļa ir dabas rezervātu apmeklēšana; māksliniece fotografē, dodas pārgājienos un gūst iespaidus mežā. Pēc tam viņa apkopo iegūtos attēlus arhīvā, ar ko strādā mākslīgais intelekts — tas atdarina Fagerlundas fotogrāfijas un rada interpretētus mākslīgo ainavu attēlus. Sadarbības rezultāts ir dabas reminiscences. Daiļliteratūrā un mitoloģijā “dubultnieka” parādīšanās bieži tiek uzskatīta par nākotnes nelaimes vēstnesi.

Šai projektā viss ir sēras par zaudējumu — sākot ar fotografēšanu un beidzot ar fotoarhīva nodošanu mākslīgā intelekta rīcībā.

Suzanne Fagerlunda (Susanne Fagerlund) dzīvo Zviedrijā. 2021. gadā ieguva maģistra grādu tēlotājmākslā Valandes akadēmijā. Māksliniece pēta medija paplašinātās sarežģītības un robežas. Viņas instalācijas svārstās starp fotogrāfiju, video un digitālajām tehnoloģijām. Darbu galvenā tēma vienmēr ir attiecības starp cilvēkiem un pasauli. Māksliniece rīkojusi izstādes Hasselblad centrā, Kopenhāgenas fotofestivālā, Mores un Romsdāles mākslas centrā, Gēteborgas Dabas vēstures muzejā u. c.