/ Ela Polkovska / Foto stāsts

Skabarga

Skabarga ir stāsts par kādu ģimeni, kas nemitīgi dzīvo nekārtībā, un par nemiera sajūtu, ko izraisa šis dzīvesveids.

Veselu gadu es apciemoju viņus mājā, kurai jau sen būtu vajadzējis sabrukt. Tomēr tās iemītnieki acīmredzot atsakās pieņemt, ka mūsdienu pasaulē leģitīma ir tikai kārtība. Viņi radījuši ap sevi pasauli, kas atgādina noliktavu — telpu, kas pārpildīta ar lietām, neatkarīgi no tā, vai tās ir derīgas vai ne. Katru reizi, kad tur ierados, lietas bija pārvietotas — šķita, ka nepārtrauktās pārmaiņas piešķir šai realitātei jēgu.

Tajā pašā laikā man bija sajūta, ka kaut kas nav kārtībā, ka šai mūžīgajai kustībai un nekārtībai būtu jābeidzas ar katastrofu. Un apmēram tā arī notika — ģimenes automašīnu sasita, divi dzīvnieki gāja bojā, sieviete pameta vīrieti un māju.

Ela Polkovska (Ela Polkowska) ir fotogrāfe no Polijas, bet patlaban dzīvo Gēteborgā, Zviedrijā. Viņu interesē cilvēku, vietu un priekšmetu dokumentēšana ikdienas dzīves perifērijās, kā arī no dominējošās sabiedrības atmiņas izstumtie vai no apziņas slēptie objekti. Viņa studējusi mākslas vēsturi un kinozinātni Jagaiļa Universitātē Krakovā, Polijā. Absolvējusi Radošās fotogrāfijas institūtu Opavā un Valanda akadēmiju Gēteborgā, Zviedrijā. Viena no māksliniecēm, kas izvēlēta PARALLEL foto platformai un Futures platformai (nominēja Lodzas fotofestivāls).