/ Foto Kvartāls / Blogs

Daniela Zālīte saņem jaunā kritiķa balvu par recenzijām Foto Kvartālā

8. janvārī Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā saņemis dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs, savukārt Jaunās kritiķes veicināšanas balva piešķirta fotogrāfijas kritiķei Danielai Zālītei.

Žūrija uzskata, ka Danielu Zālīti raksturo vērīgs skats un lasītāja uzmanību piesaistoša iedziļināšanās, fotogrāfiju un “kustīgo attēlu” akcentējot kā medijus ar mākslas notikuma potenciālu. Tieksme saprast autora ieceri un adekvāti izvērtēt realizēto arī tēmas plašākā kontekstā, tomēr darba vērtību nemeklējot vienīgi piesaistē sociālpolitiskajām aktualitātēm. Distancējoties no vienkāršota skata, uzsvērta autora kā indivīda, kā personības loma mākslas darba tapšanā. Žūrija izcēla Danielas Zālītes publikācijas tieši interneta žurnālā Foto Kvartāls. Kopā ar Jaunās kritiķes veicināšanas balvu Daniela Zālīte saņem stipendiju, kuru 500 eiro apjomā atbalsta SIA Kurekss. Normunda Naumaņa vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi nacionālās nozīmes balvas statusu un atbalsta balvas pasniegšanas ceremoniju NN Nakts. Tā norisinājās Jaunajā Rīgas teātrī ar devīzi Iepazīsimies laicīgi!.

Gada balvas mākslas kritikā žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins: “Šogad mēs priecājāmies redzēt daudz jaunu un cerīgu kultūras kritiķu visdažādākajās mākslas jomās. Viņu rakstītais bija atšķirīgs – dziļi personisks un objektīvs, nopietns un aizrautīgi rotaļīgs, tas ļāva mums ieraudzīt aplūkojamo mākslas faktu ne vien vēsturiskā, bet arī šodienas sabiedrībā notiekošo procesu kontekstā, taču it visu Normunda Naumaņa balvai nominēto autoru attieksmē bija nolasāma profesionalitāte un pamatīgas zināšanas par aplūkojamo sfēru. Tas arī bija galvenais kritērijs, nosakot šīgada uzvarētāju.”

Daniela Zālīte (1999) studē filosofiju Latvijas Universitātes Vēstures un filosofijas fakultātē, bet fotogrāfiju apguvusi Tehniskās jaunrades namā Annas 2 pie Andreja Granta. Foto Kvartālam regulāri raksta jau 2 gadus.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015. gadā nodibināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija: tās priekšsēdētājs filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, mākslas zinātniece un izdevniecības Neputns izveidotāja Laima Slava, teātra zinātniece un kritiķe Edīte Tišheizere, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe un pētniece Anda Baklāne, dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Piedāvājam iepazīties ar dažām no lasītākajām Zālītes recenzijām!

Kas notiek Laidos? Recenzija par Ievas Epneres izstādi Laidi ISSP Galerijā, 02.02. – 16.03.2023.

Foto no Ievas Epneres izstādes ISSP Galerijā. Publicitātes foto

Materialitātes poētika. Recenzija par grupas izstādi Atrastais laiks izstāžu telpā Pilot, 08.05. – 15.07.2023.

Skats no izstādes Atrastais laiks. Foto – Andrejs Strokins

Aizmirstais skatītājs. Recenzija par Adeles Beas Cipstes izstādi Starp: impresijas par Abū Dabī galerijā LOOK!, 29.04. – 20.05.2023.

 Adele Bea Cipste, Starp: impresijas par Abū Dabī 

Ko darīja mans ķermenis? Recenzija par Vikas Ekstas izstādi galerijā Alma, 28.09. – 03.11.2023.

Vika Eksta. Foto – FK