/ Jana Šantava / Foto stāsts

Pārejošā fantasmagorija

Autore savos darbos ļauj ielūkoties pasaulē, kurā nekas nav pastāvīgs, bet vienlaikus katra pieredze – vai tā būtu prieka vai sāpju pilna – ir vērtīgs dārgakmens mūsu dzīves mozaīkā. Sērija ir ne tikai par pārejošā skaistuma svinēšanu, bet arī par aicinājumu pieņemt šo neatņemamo un vērtīgo mūsu eksistences daļu.

Mums, cilvēkiem, ir liels potenciāls būt empātiskiem un radīt savstarpēju tuvību un sapratni. Tomēr mūsdienu ātrais laika ritējums nedod daudz iespēju citam citu uztvert. Domas, attieksmi, vērtības un vēlmes. Tas viss ir mūsos, bet citi par to gandrīz neko nezina. Mēs paturam sevi tikai sev. Baidāmies būt atklāti un bieži jūtamies vientuļi, savukārt mūsu attiecības ir trauslas, esam viegli ievainojami. Lai nodibinātu ciešas un stipras attiecības ar citiem, jābūt sakārtotām attiecībām ar sevi. Jāatrod sava gaisma. Dzīves skaistums un dziļums patiesībā slēpjas tās mainīgumā un nenoteiktībā. Projektu rejošā fantasmagorija es uztveru ne tikai kā gaismu un ēnu kompozīcijas, bet arī kā iekšēju ceļojumu savā dvēselē aiz robežām, kur satieku gan dziļākās ēnas, gan vēlmes.

Jana Šantava ir slovāku māksliniece, studējusi fotogrāfiju un jaunos medijus Bratislavas Mākslas akadēmijā prof. Stačo vadībā, kā arī Filipa Vančo studijā. Šantava izstādījusies Bratislavā, Milānā un Parīzē.