/ Foto Kvartāls / Audio

Podkāsts: Marģers Martinsons

Marģers Martinsons ir spilgta personība, taču ar pāris vārdiem nepietiek, lai raksturotu viņa nodarbošanos. Multimākslinieks, krāsu fotogrāfijas cienītājs, dārzkopis, izdevējs, žurnālists, fotoklubu vadītājs, avantūrists, 13 bērnu tēvs, aktīvists nevaldības sektorā un dažādās sīkpartijās. Viņš noteikti ir arī ražīgākais fotogrāfs – personālizstāžu skaits jau sniedzas pāri 555; kādubrīd viņš rīkojis jaunu personālizstādi pat reizi mēnesī. 

Marģers Martinsons dzimis 1939. gada 5. jūnijā Valkā, nesen galerijā Istaba, kurā viņam arī bijušas daudzas izstādes, nosvinēja savu 85 gadu jubileju. Šai sakarā viņš katalogā apkopojis informāciju par viņa arhīvā pieejamajām kultūras pasākumu dokumentācijām pēdējos 13 gados – to ir vairāki simti.

Daudzi noteikti Martinsonu zina tieši kā kaislīgu kultūras pasākumu apmeklētāju, kurš ar video kameru neparastos leņķos tver mirkļus pasākumos. Arī radošajā jomā Martinsons ir bijis ļoti produktīvs, viņa arhīvs ir milzīgs.

Mākslinieka CV ir raibs – mācījies Bulduru Dārzkopības tehnikumā par dekoratīvo dārzkopi, Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā par agronomu, strādājis dažādos laikrakstos, 1967. gadā bijis pirmais fotokluba Rīga algotais vadītājs, no 1976. līdz 1978. gadam strādājis Rīgas kinostudijā par dokumentālo filmu redaktoru. 1978. gadā kā fotokorespondents sācis darboties telegrāfa aģentūrā Latinform un 1981. gadā nokļuvis Baikāla–Amūras maģistrālē triecienceltnes Bam latviešu vienībā, kur nostrādājis 12 gadus. Viņa fotoreportāžas no Bam celtniecības publicētas arī tā laika Latvijas presē. Precējies trīs reizes, ar pēdējo sievu Jevgeņiju, kuru pats dēvē par Zentiņu, iepazinās Sibīrijā. Viņa ir klāt šajā intervijā.

Šeit podkāstu var klausīties Mixcloud platformā.