/ Emese Totova / Foto stāsts

Rotaļu laiks. Starp četrām sienām

Pacietības un uzticēšanās spēles pa pāriem vai vienatnē. Spēlēšanās ar laiku.

Ir grūti savienot atbildīgu pieaugušā dzīvi ar darbībām, ko darām sev vai tikai tāpēc, lai darītu. Daudzi pazīstam iekšējo balsi — ja kaut kam nav īsta mērķa, vai to vispār vērts darīt?

Šī sērija pēta pieaugušo rotaļīgumu un uzsver, cik svarīga ir situācija, kas ļauj spēlēties un eksperimentēt bez likmēm, atrauties no ikdienas darbiem. Galu galā spēlēšanās ir garīgs stāvoklis, un ne tikai tās mērķa un taustāmu ieguvumu dēļ, bet arī tāpēc, ka iespaido mūs.

Spēlēs ir sava iekšējā kārtība, tās darbojas saskaņā ar noteiktu noteikumu kopumu, kuru vienkāršība var būt mierinošs kontrasts salīdzinājumā ar bieži vien neparedzamajiem dzīves notikumiem.

Pēc pārcelšanās uz ārzemēm Emese Totova sāka eksperimentēt ar praksēm, kas ļāva izpētīt savu dzīves telpu un tādējādi arī pašai sevi. Mājas ir droša vieta, patvērums, kur var justies brīvi un nav jāatbilst sociālajām gaidām un kultūras normām, tās var pat apgāzt. Tomēr pārāk daudz laika pavadot starp četrām sienām, var rasties klaustrofobiska situācija, kad cilvēks savās mājās jūtas ieslodzīts.

Totova reaģē uz šo dvēseles stāvokli spēlējoties. Ikdienas dzīves izaicinājumi tiek pretnostatīti spēlēm, ko spēlē mājās, un ar  tālvadības pulti uzņemtajos attēlos iemūžināta šī performatīvā situācija.

Emese Totova (Emese Tóthová, 1997) dzimusi Slovākijā, bet pašlaik dzīvo un strādā Parīzē, Antverpenē un Budapeštā. 2022. gadā ieguva bakalaura grādu fotogrāfijā Mohoja-Naģa Mākslas un dizaina universitātē Budapeštā. 2024. gadā pabeidza fotogrāfijas maģistrantūras studijas Antverpenes Karaliskajā tēlotājmākslas akadēmijā. Viņas pirmā personālizstāde notika 2024. gadā Kapas centrā Budapeštā.