/ Eva Saukāne / Blogs

Studijas Viduszviedrijas Universitātē

Fotogrāfijas studijas Viduszviedrijas Universitātē (Mid Sweden University) uzsāku pirms pusotra gada. Šī maģistra programma ir salīdzinoši jauna, mēs būsim trešais absolventu gads. Apzinos, ka iestāšanās pavisam svaigā maģistra programmā bija riskanta, jo grūti novērtēt programmas kvalitāti, taču kopumā savu izvēli nenožēloju.

Tā nu pirms diviem gadiem sakravāju mantas un pārcēlos uz Sundsvalli, par kuru iepriekš neko nebiju dzirdējusi. Zināju tikai, ka dzīvot Zviedrijā ir dārgi, ziemā satumst jau divos un ka zviedru valoda man ir sveša. Tomēr bija sajūta, ka, tieši nokļūstot nepazīstamā vietā, iegūšu laiku un resursus, lai ar nedalītu uzmanību varētu pievērsties fotogrāfijas studijām un savam autorprojektam. Daļēji tas arī izdevās, ja neskaita to, ka ik pa laikam viesojos Latvijā. Arī maģistra darba pētījuma un fotoprojekta tēma saistīta ar Latviju.

Programmā uzmanība galvenokārt pievērsta fotožurnālistikai un dokumentālajai fotogrāfijai. Izvēlējos šo programmu, jo ieintriģēja tādi kursi kā Fotogrāfijas estētika un ētika, Fotogrāfijas vēsture, Vizuālās komunikācijas teorija, Fotožurnālistikas praktiskie semināri, Foto un video apstrādes programmas u. c. Likās interesants arī uzsvars uz fotogrāmatu, universitāte sniedz nepieciešamo atbalstu fotogrāmatu izveidei. Bija svarīgi arī tas, ka programma ir starptautiska un visas lekcijas notiek angļu valodā.

Tilts uz Universitātes kompleksu. Foto - no personīgā arhīva
Tilts uz Universitātes kompleksu. Foto – no personīgā arhīva

Pirmajā gadā lekciju nav daudz, pat likās, ka ir pārāk daudz brīva laika. Trūkums ir arī pasīvā pilsētas ikdiena, jo kultūras dzīve ir ļoti klusa un bez aktīvās atpūtas brīvā dabā (ziemas sporta veidi, pārgājieni) nav daudz iespēju kaut ko interesantu iesākt ārpus studijām. Pirmajā gadā daudz uzmanības tika veltīts fotogrāfijas vēsturei, teorijai, kā arī personīgajai fotogrāfijai. Pirmajā mēnesī vairākas dienas pavadījām Stokholmu, lai apmeklētu dažādus fotogrāfiju arhīvus, jo šī kursa ietvaros katram studentam ir jāizstrādā pētījums, izmantojot arhīva fotogrāfijas. Manā gadījumā izvēlējos apskatīt vēsturiskus personiskos un ģimenes fotoalbumus no Latvijas. Pētījuma mērķis ir izcelt fotoalbumu nozīmi, skaidrojot ne tikai ģimenes vēsturi, bet arī kā attiecīgā laika lieciniekus. Sedzot studentu dalības maksu, universitāte veicināja interesi iesniegt darbus Helsinku Photomedia konferencei šī gada martā. Šo iespēju izmantoju arī es.

Attēls no pētījumā izmantotā Janosonu ģimenes fotalbuma, kur dokumentētas latviešu bēgļu gaitas uz Vāciju pēc Otrā pasaules kara
Attēls no pētījumā izmantotā Janosonu ģimenes fotalbuma, kur dokumentētas latviešu bēgļu gaitas uz Vāciju pēc Otrā pasaules kara

Pirmajā studiju gadā daudz laika veltījām arī savas personības analizēšanai, lai apjaustu savas robežas, tabu un aizspriedumus. Otrā semestra vadlīnija bija “fotogrāfija kā pašportrets”. Jāatzīst, ka šis lekciju cikls bija vērtīgs ne tikai pašanalīzei, bet arī grupas saliedēšanai un kursabiedru iepazīšanai. Tā kā programma ir starptautiska, kurss ir multinacionāls, tajā ir studenti no Zviedrijas, Somijas, Latvijas, Ungārijas, Spānijas un Grieķijas.

Otrs studiju gads sākās īpaši intensīvi. Semestri sākām Stokholmā, kur programmas ietvaros mums tika organizētas vizītes pie lielākajiem Zviedrijas medijiem, fotoaģentūrām, kā arī veselu dienu pavadījām fotogrāmatu izdevniecībā Max Strom. Laiks Stokholmā bija ieplānots tā, lai mēs varētu apmeklēt dažādus citus ar fotogrāfiju saistītus pasākumus, arī fotogrāmatu festivālu Spine.

Ekrānšāviņš no video Sleeping Atoms
Ekrānšāviņš no video Sleeping Atoms
Skats no grāmatas Sleeping Atoms
Skats no grāmatas Sleeping Atoms

Uzreiz pēc Stokholmas vizītes sākām gatavotiem saviem multimediju projektiem. Programmas ietvaros ir paredzēts izveidot 3–5 minūšu garš multimediju materiālu, kurā izmantota fotogrāfija, video, skaņa un teksts. Pirmajās nedēļās apguvām video apstrādes programmu Premier, pēc tam trīs nedēļas vācām materiālu katrs par savu tēmu un ceturtajā nedēļā burtiski dzīvojām universitātē, lai visu samontētu kopā. Arī šo projektu saistīju ar Latviju un izveidoju stāstu Sleeping Atoms (Snaudošie atomi) par Salaspils atomreaktoru un ar to saistīto zinātnisko darbību.

Studiju process. Foto - Kriština Mike
Studiju process. Foto – Kriština Mike

Semestra laikā tika organizētas lekcijas un darbnīcas fotogrāmatas izveidei. Universitātē viesojās vieslektori Kents Klišs (Kent Klich) Gregers Ulfs Nilsons (Greger Ulf Nilson) un Nina Korhonena (Nina Korhonen), kuru individuālās konsultācijas bija paredzētas tieši mums – maģistrantūras studentiem. Ar vieslektoriem varējām pārrunāt savus topošos projektus – no tēmas aktualitātes līdz katra individuālās grāmatas formātam. Vieslektoru konsultācijas bija īpaši vērtīgas, jo ienesa jaunas vēsmas nedaudz konservatīvajā studiju vidē. Programmas vadītāji Džons Kimmičs (John Kimmich Javier) un Marija Nilsone (Maria Nilsson) gan cenšas programmas saturu pastāvīgi pilnveidot. Piemēram, nākamajā gadā fotogrāfijas studentiem paredzētas kopējas lekcijas ar dizaina studentiem, tādējādi liekot pamatus viņu sadarbībai individuālajos projektos, piemēram, fotogrāmatu veidošanā.

Individuālas konsultācijas ar grāmatu dizaineru Gregeru Ulfu Nilsonu. Foto - no personīgā arhīva
Individuālas konsultācijas ar grāmatu dizaineru Gregeru Ulfu Nilsonu. Foto – no personīgā arhīva

Universitātē ir labs tehniskais nodrošinājums. Studentiem bez maksas jebkurā diennakts laikā var lietot datorus, fotokameras, audio ierakstītājus, skenerus, printerus, kā arī apstrādes programmas. Bet fotografēt ar filmu Zviedrijā ir īpaši dārgi. Tā kā vairāki studenti saviem autorprojektiem izmanto tieši fotofilmas, regulāri ievācu tās arī no citiem un vedu vai sūtu attīstīt uz Latviju. Citi fotolaboratorijas ierīkojuši savās vannasistabās.

Skats no pirmā gada noslēguma izstādes iekārtošanas procesa. Foto - no personīgā arhīva
Skats no pirmā gada noslēguma izstādes iekārtošanas procesa. Foto – no personīgā arhīva

Maģistra programmas studentu diplomdarbi tiks prezentēti izstādē Stokholmā, galerijā Kontrast šī gada 23. maijā.

Izmaksas, ar ko būtu jārēķinās, mācoties Sundsvallē:

Dzīvoklis, kas atrodas 20 minūšu gājiena attālumā no universitātes un kas netiek dalīts ar citiem studentiem, izmaksā aptuveni 250 EUR mēnesī. Ierodoties dzīvoklī gan konstatēju, ka tur nav mēbeļu, pat lampas bij jāiegādājas no jauna. Dzīvokli iznomāju no vietējās kompānijas, kas specializējas studentu izmitināšanā un ļauj maksāt par dzīvokli 10 mēnešus gadā, tādējādi ietaupot uz vasaras mēnešiem.

Transports līdz Stokholmai – aptuveni 30 EUR vienā virzienā.

Pārtika ir vismaz divas reizes dārgāka nekā Latvijā.

Daži studenti pamanās studijas apvienot ar darbu. Lai arī darbu atrast nav viegli, studenti piestrādā vai nu īslaicīgos ar fotogrāfiju saistītos īslaicīgos vai pakalpojumu sfērā. Tur gan bez zviedru valodas neiztikt.

Pamatinformācija par programmu:

Viduszviedrijas Universitātes Fotožurnālistikas (MA) studiju programma:
Studiju laiks: 2014–2016
Studiju valoda: angļu
Programmas ilgums: 2 gadi
Mācību maksa: bez maksas
Dzīvokļa īres izmaksas: 250–300 EUR
Lekciju biežums: 2–4 dienas nedēļā
Studentu skaits kursā: 6–10

Pieteikšanās programmai ES dalībvalstu pilsoņiem uz jauno mācību gadu tiks izsludināta martā/aprīlī. Pieteikšanās studijām Zviedrijas universitātēs notiek centralizēti – www.universityadmissions.se.