/ Lesija Marušaka / Foto stāsts

Marija

Projekts Marija, kuru Nacionālais Golodomora genocīda muzejs Kijivā pasludinājis par slavenāko izstādi, kas veltīta 1932.–1933. gada bada genocīdam Padomju Ukrainā, ir kanādiešu mākslinieces Lesijas Marušakas darbs. Šajā mobilajā multimediju instalācijā ir mākslas darbi, filmas, performances un lekcijas. Kopš koncepcijas izveides 2018. gadā projekts Marija ieguvis vairākus starptautiskus apbalvojumus, izstādīts vairāk nekā deviņās valstīs un 2022.–2023. gadā dosies tūrē pa četrām pilsētām Ukrainā.

Projektu Marija iedvesmoja kāda vernakulāra fotogrāfija, kurā redzama jauna meitene Marija F., kas pārdzīvojusi golodomoru un pašlaik dzīvo Kanādā. Golodomors attiecas uz badu, ko izraisīja padomju politika Ukrainas okupācijas laikā. Lai gan tajā gāja bojā vairāk nekā četri miljoni cilvēku, pasaules genocīdu kontekstā tas joprojām tiek ignorēts. Kanādā ir trešais lielākais ukraiņu izcelsmes iedzīvotāju skaits pasaulē, un tādējādi tā ir mājvieta cilvēkiem, kuri turpina sērot par šo lielā mērā nepierakstīto zvērību un šo traumu nodod mantojumā pēcnācējiem.

Marušaka izveidojusi šo memoriālu, lai izglītotu, īstenotu sociālās pārmaiņas, veicinātu demokrātiskās vērtības un piešķirtu leģitimitāti pāri nacionālajām, reliģiskajām un kultūras robežām. Šis darbs ir izšķirošs solis, lai dziedinātu golodomora radītās brūces, nodrošinot platformu, kas ļauj atklāt patiesību par šo briesmīgo notikumu. Lai gan kopš tā laika ir pagājuši daudzi gadu desmiti un Padomju Savienība ir izjukusi, Krievijas iebrukums Ukrainā uzsver šī darba aktualitāti un liecina par to, cik svarīgi ir izplatīt izpratni par golodomoru un postošajām, ilgstošajām sekām, ko izraisa genocīds, un tautu, kuras suverenitāte ir apdraudēta.

Lesija Marušaka (Lesia Maruschak, 1961) dzīvo un strādā starp Otavu un Alvenu Kanādā. Viņa ir ieguvusi maģistra grādu Saskačevanas Universitātē un maģistra grādu Otavas Universitātē. Pašlaik Marušaka gatavo divas grāmatas par Kanādas Pirmā pasaules kara internēšanas operācijām.