/ Foto Kvartāls / Blogs

In memoriam. Gunārs Janaitis 18.12.1934. – 11.03.2022.

Piektdien, 11.marta, vakarā 87 gadu vecumā mūžībā aizgājis fotogrāfs Gunārs Janaitis. Janaitis bija pazīstams Latvijas kultūras darbinieku portretists, uzņemot tādu ievērojamu mākslinieku, kā Teodora Zaļkalna, Jāņa Pauļuka, Kārļa Miesnieka un Džemmas Skulmes, portretus.

Janaitis dzimis 1934. gadā Liepājā. 1949. gadā beidzis pamatskolu Aucē, pēc tam mācījies Rīgas Industriālajā politehnikumā. No 1953. līdz 1957. gadam dienējis obligātajā katradienestā Tālajos Austrumos, pēc atgriešanās studējis Latvijas Universitātē filoloģijas fakultātē. Ar fotografēšanu sācis nodarboties 14 gadu vecumā, bijis ilggadējs fotokluba Rīga biedrs. Izstādēs piedalījās no 1959. gada, ilustrējis vairāk nekā 150 un mākslinieciski noformējis ap 50 grāmatas, kopā ar Pēteri Zeili bijis sastādītājs Latvijas fotogrāfijas vēsturei veltītajai grāmatai Latvijas fotomāksla. Vēsture un mūsdienas (1985). Kūrējis izstādes, dibinājis Latvijas profesionālo fotogrāfu asociāciju, organizējis akcijas un citus pasākumus. Saņēmis balvu Preses nagla (1993) par sasniegumiem fotogrāfijā, Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiju, bet 2014. gadā – Triju zvaigžņu ordeni.

Mākslinieka profesionālā darbība noritēja kultūras fotožurnālistiskā strādājot laikrakstā Literatūra un Māksla, kurā viņš darbojās no 1967. līdz 1993. gadam. Laikraksts ieņēma īpašu vietu Latvijas domāšanas telpā, tā bija intelektuāļu un domātāju tribīne, kas iesaistīja tā laika spilgtākos Latvijas domātājus – rakstniekus, māksliniekus, filozofus, zinātniekus, kas bija pamats tālākajam intelektuāļu ieguldījumam atmodā. Kopš neatkarības atjaunošanas viņš bijis saistīts arī ar Latvijas teātriem un Nacionālo operu.

Tēlnieks Teodors Zaļkalns. 1970. gada jūnijā dzimtajā pusē Siguldas apkārtnē. Foto – Gunārs Janaitis

2018. gadā apgādā Neputns iznāca Janaiša fotogrāfiju grāmata Personības un laikmets ar dažādu kultūras personību portrertiem, kas tapuši laika posmā no 60. gadiem līdz mūsdienām. Attēlus papildināja Janaiša rakstītas atmiņas, pārdomas par portretētajiem – Kurtu Fridrihsonu, Birutu Baumani, Lūciju Garūtu, Vizmu Belševicu, Jāni Stradiņu, Imantu Ziedoni u.c.

“Fotogrāfs Gunārs Janaitis — tas jau ir vēsturiski nostiprinājies jēdziens. Gluži kā sava īsteni trauksmainā laikmeta notikumu un personību dokumentētāja Viļa Rīdzenieka vārds. Jau vismaz pusgadsimtu arī Gunāra Janaiša sniegums pastāv kaut kur mūsu apziņas telpā, domājot par Latvijas kultūras dzīvei nozīmīgiem tēliem, personību atveidiem, saglabātām, laika ritējuma nepielūdzamībai atņemtām sejām,” tā grāmatas ievadā rakstīja mākslas zinātniece un apgāda Neputns galvena redaktore Laima Slava.

Pēdējos gados Janaitis veidoja personīgo blogu, kurā publicēja savas pārdomas un iepriekš neredzētas fotogrāfijas. Viņa veidotie kultūras personību portreti iekļauti Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā nule atklātajā pastāvīgajā ekspozīcijā.

 

 

Senākie raksti:

  • Intervija ar Gunāru Janaiti 2011. gadā.
  • Paula Lūse par Janaiša fotogrāfiju, kas iedvesmo.
  • Gunāra Janaiša viedoklis par to, kas notiek ar darbiem pēc izstādes.
  • Sergejs Kruks par Gunāra Janaiša grāmatu Personības un laikmets.
  • Gunāra Janaiša kritika par Vilhelma Mihailovska grāmatu.