/ Agate Tūna / Foto stāsts

Dīķu māja

“Dīķu māja ir savdabīga ēka. Tai pieder vientulības un reizē neatkarības nostāja. Septiņu paaudžu bizes aptinas ap domīgām ausīm un noskūpsta viena otras pierītes. Tās čukst vēsturiskus nostāstus un atritina manu ziņkārību. Caur vienu ausi laižas mušas, un caur otru tās ķer krupji.“

Caur analogu fotoattēlu sēriju Dīķu māja tiek attēloti septiņu paaudžu “klusie telefoni”, kas atklāj un ļauj nojaust manas dzimtas attiecības. Mājas atrodas krustpunktā starp pakļautām un brīvām domām, padomju varu, reliģiju un ezotēriku, fantāziju un ikdienas smago darbu. Latgales pļavās realitāte saplūst ar abstraktām atmiņu ainavām. Caur bailēm, satiekoties ar pagātnes rēgiem, tiek dokumentēti piemiņas foto, kas ir devuši izpratni un spēju atskatīties, bet nepalikt atmiņās.

Agate Tūna ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā (2020), bet šobrīd turpina studijas Maģistra starpdisciplinārajā programmā POST LMA. Nupat absolvējusi ISSP Skolu un šis projekts vēl līdz 30. jūnijam skatāms absolventu izstādē Zem ādas.