/ Foto Kvartāls / Notikumi

Andreja Strokina izstāde Kauņā

No 30. jūlija līdz 30. augustam Kauņas Fotogrāfijas galerijā būs apskatāma latviešu fotogrāfa Andreja Strokina pirmā personālizstāde Cilvēki kāpās (People in the Dunes), kas ir daļa no Kauņas fotofestivāla. Iespēju izstādīties Strokins ieguva, pērn uzvarot Kaunas Photo Star portfolio konkursā.

Sērijā Cilvēki kāpās Strokins dokumentē Bolderājas un Daugavgrīvas rajonus, kas atrodas Rīgas nomalē, dažus kilometrus no Rīgas jūras līča. Pēc Otrā pasaules kara zvejnieku ciematus tur nomainīja blokmājas, un daļa Daugavgrīvas teritorijas kļuva par slēgtu militāro zonu. Kopš Latvijas neatkarības iegūšanas pagājuši 23 gadi, bet krieviski galvenokārt runājošo rajona iedzīvotāju dzīvesveids joprojām daudz neatšķiras no pagātnes

Attēli no sērijas Cilvēki kāpās runā līdzīgā valodā kā vairāku citu Latvijas laikmetīgo fotogrāfu darbi, pievēršoties ainavas žanram un distancētai novērotāja pozai, lai atklātu tās iemītnieku fizisko un emocionālo pasauli. Taču, salīdzinājumā ar lielāko daļu Latvijas urbānās ainavas fotogrāfiju, kas bieži pauž ironiju, Strokina darbi ir melanholiski humāni un kautrīgi optimistiski.