/ Foto Kvartāls / Notikumi

Dmitrijs Višemirskijs un Vilhelms Mihailovskis Fotomuzejā

11. septembrī plkst. 18.00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā notiks fotogrāfa Dmitrija Višemirskija grāmatas post– atklāšana un fotogrāfa Vilhelma Mihailovska foto albuma Portreti. Likteņu grāmata prezentācija.

Dmitrijs Višemirskijs grāmatā post– pievēršas Kaļiņingradas apgabala postvācu un postpadomju kultūras telpai. Līdz 1945. gadam šī teritorija bija daļa no Austrumu Prūsijas. Savulaik šeit dzīvojuši tādi izcili zinātnieki un domātāji kā Imanuels Kants, Hanna Ārente, Frīdrihs Beselis un citi. Kaļiņingradas apgabala kultūrainava, kas veidojusies no pretrunīgajām Krievijas un Vācijas kultūrām, Eiropai var šķist interesanta un bieži vien – absurda.

Višemirskijs (1958) līdz pagājušā gadsimta 90. gadu sākumam strādāja kā fotoreportieris. 80. gadu beigās viņš piedalījās vairākās fotoekspedīcijās uz Padomju Savienības ieslodzījuma nometņu un nometināšanas vietu sistēmām. Veido personālizstādes kopš 1987. gada, piedalījies vairākās grupu izstādēs Krievijā un ārvalstīs. Fotogrāfa darbi glabājas muzejos un privātkolekcijās Krievijā, Vācijā, Dānijā, Lietuvā, Polijā, ASV, Francijā.

Vilhelma Mihailovska foto albumā Portreti. Likteņu grāmata 229 attēlos portretēti 257 panākumiem bagāti cilvēki kā Ojārs Vācietis, Egons Spuris, Ansis Epners, Hercs Franks, Ludmila Azarova, Jānis Gleizds, Gunārs Binde, Raimonds Pauls.

Mihailovskis (1942) rīkojis personālizstādes gan Latvijā, gan ārzemēs, saņēmis World Press Photo balvu Golden Eye, Amerikas Fotogrāfijas biedrības un Starptautiskās Fotomākslas federācijas (FIAP) zelta medaļas.