/ Foto Kvartāls / Notikumi

Čehu fotogrāfu izstāde Rīgā

No 10. līdz 25. augustam VEF Kultūras pils Skulptūru zālē būs skatāma čehu fotogrāfu Lukāša Jasanskija un Martina Polāka (Lukáš Jasanský & Martin Polák) izstāde Krāsu fotogrāfija. Savos projektos autori pārsvarā izmanto melnbaltās fotogrāfijas tehniku, bet fotogrāfiju sērija Krāsu fotogrāfija ir krāsaina. Lai attēlotu kompozicionāli sakārtotus dzīvās un nedzīvās dabas objektus, mākslinieki ir izvēlējušies klusās dabas žanru. Fotogrāfijas ir gleznieciskas un estētiski skaistas. Darbi tika radīti analogajā fototehnikā ar lielformāta kameru. Viņu fotogrāfijas Latvijā tiek eksponētas pirmo reizi.

Lukāšs Jasanskijs (1965) un Martins Polāks (1966) nav absolvējuši FAMU jeb Prāgas Izpildītājmākslas akadēmijas Kino un televīzijas fakultātes fotogrāfijas nodaļu, jo teorētisko maģistra diplomdarbu ar nosaukumu Joki un stāsti (1993) veltīja savas radošās darbības apcerei, turklāt darba lappušu skaits bija nepietiekams akadēmiskās izglītības standartam. Veikt labojumus vai pārstrādāt diplomdarbu viņi kategoriski atteicās.

Fotomākslinieki kopā strādā kopš 1985. gada. Viņu radošā darbība ir turpinājums čehu avangarda fotogrāfijai, tās ievērojamākie autori ir Jaromīrs Funke (20.–30. gadi), Jozefs Sudeks (40.–50. gadi) un Jans Svoboda (60.–70. gadi). Jasanskijs un Polāks vieni no atzītākajiem čehu laikmetīgās mākslas autoriem. Jasanskija un Polāka postmodernajā pieejā galvenie aspekti ir ironija, banālu, “garlaicīgu”, ikdienišķu tēmu izvēle un apzināts neveiklums. Fotogrāfiju prezentācijai viņi bieži izmanto “marginālas un nepopulāras” izstāžu vietas, kas liek skatītājam domāt, ka mākslinieki ir parasti foto amatieri.

Izsāde Krāsu fotogrāfija ir daļa no Ivara Grāvleja kūrētā projekta Starp fotogrāfu un (ne)fotogrāfu, kas pēta un eksperimentē ar fotogrāfijas māksliniecisko vērtību un kvalitāti dažādos kultūrvides kontekstos. Projekts turpināsies ar Fotokluba Rīga izstādi Prāgā.

Izstādes atklāšana paredzēta 10. augustā pulksten 18.00.