/ Mikels Palaci / Foto stāsts

Melnā zelta viesnīca

Pēdējā dekādē Mongolijas ekonomika piedzīvojusi neparedzētu uzplaukumu, IKP palielinoties par 10 % gadā. Zelta un galvenokārt ogļu uzkrājumu pievilināti, raktuvju industrijas globālie milži ir investējuši un turpina investēt šai Centrālāzijas valstī.

Šajā paātrinātajā un neregulētajā valsts attīstības procesā krīzi piedzīvo vietējie iedzīvotāji un tradicionālais dzīves veids, balstīts uz senajām nomadu lopkopības tradīcijām. Meklējot jaunas nodarbinātības iespējas industriālajā sabiedrībā, daudzas ģimenes ir pārcēlušās uz pilsētām, bieži ieslīgstot sociālās problēmās un nabadzībā. Citas cenšas tam pretoties, katru dienu saskaroties ar piesārņojumu un putekļiem, kas indē veģetāciju, kā arī ar dzīves apstākļiem, kas kļūst arvien sarežģītāki.

Šis projekts ir ieskats Gobi tuksnesī dzīvojošo ģimeņu ikdienā, kur pēdējās desmitgadēs izzūd ganāmpulki, kas gadsimtiem ilgi bijuši galvenais iztikas avots. Par spīti grūtībām daļa iedzīvotāju devuši priekšroku dzīvei stepē. Daļa – nolēmuši izmēģināt laimi lielākās pilsētās, sakaroties ar dzīvi, ko piesātinājuši un pasliktinājuši vietējiem neaizsniedzami Rietumu dzīves modeļi.

Mikels Palaci (Michele Palazzi, 1984) projektu Melnā zelta viesnīca (Black Gold Hotel), kas stāsta par modernizācijas ietekmi uz Mongoliju, sāka veidot 2012. gadā. 2013. gadā viņš ieguva pirmo vietu konkursā Environmental Photographer of the Year. Palaci pārstāv aģentūra Contrasto.