/ Jānis Deinats / Foto stāsts

Fotografēju attālināti

2020.gada martā Covid-19 izraisītās pandēmijas rezultātā mūsu valstī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis un iedzīvotājiem tika noteikti dažādi ierobežojumi un aizliegumi. Valdība ieteica darboties attālināti, ievērojot sociālo distancēšanos.

Valdības ieteikums – dzīvot un darboties attālināti – pamudināja mani sākt jaunu fotogrāfiju ciklu, kas organiski turpina manu līdzšinējo radošo darbību (fotogrāfijā pārsvarā esmu pievērsies portretam un ainavai) – nolēmu fiksēt radušos psiholoģisko un sociālo distancēšanās situāciju, veidojot “attālinātus” radošu personību portretus vidē, kas pietuvināta viņu dzīvošanas vai darbošanās vietai.

Attēlu sērija Fotogrāfēju attālināti veido liecību par šo laiku, vizuāli akcentējot sociālo attiecību “pārrautības” efektu un pēkšņi sajūtamo cilvēka mazuma sajūtu jaunās “lielās” pasaules vidū.

Jānis Deinats (1961) ieguvis aktiera izglītību, bet kopš 1989. gada nodarbojas ar fotogrāfiju, veidojot Latvijas kultūras, mākslas, biznesa un politikas redzamāko un nozīmīgāko cilvēku portretus. Jau vairāk nekā 15 gadus veido arī personiskos projektus, kuros galvenokārt pievēršas ikdienas dzīves dokumentācijai. Viņa darbi mēdz būt poētiski, abstrakti, ironiski, gleznieciski. Bijušas personālizstādes Rīgas Mākslas telpā (2009), Cēsu mākslas festivālā (2011), divreiz arī Rīgas Fotomēneša ietvaros Mākslas stacijā Dubulti (2019) un Dailes teātrī (2015) u.c.