/ Sabīne Mirlēze / Foto stāsts

Izskatās kā akmeņlauztuve

Darbs Izskatās kā akmeņlauztuve (As if it should have been a quarry), kura nosaukums aizgūts no amerikāņu dzejnieka Roberta Frosta dzejoļa Norāde (Directive, 1954), tapis no 2011. līdz 2013. gadam Īslandē – zemē Atlantijas okeāna vidū tieši starp kontinentiem –, kur bieži vērojamas seismiskas un vulkāniskas aktivitātes. 1973. gada janvārī Heimai mazpilsētā Vestmana salu dienvidu krastā bez kāda brīdinājuma notika vulkāna izvirdums.

Šīs fotosērijas pamatā ir stāsts par pilsētas iedzīvotājiem, kas burtiski izraka sevi ārā no pelniem un apturēja lavas straumi, līdz ar to novēršot ostas iznīcināšanu. Neraugoties uz to, ka izvirduma rezultātā dzīve tika apgriezta kājām gaisā, pilsētiņas iedzīvotāji nolēma palikt. Tagad, pēc 40 gadiem daudzas mājas ir atjaunotas un apdzīvotas, tomēr joprojām ir arī tādas, kuras atjaunot nav bijis iespējams, un par tām liecina vien drupas. Izrakumos atrodami daudzu cilvēku arheoloģiski dzīvesstāsti.

Šajā darbā mēģināju atrakt gruvešos apsplēptos stāstus. Centos radīt jaunu stāstu, izmantojot zemi un dabīgo mālu no citiem reģioniem, kuros ir vērojama īpaša vulkāniskā vai seismiskā aktivitāte. Māls, uzlikts uz jaunu un vecu islandiešu sejām, atspoguļoja pieredzēto – līdzīgi kā fotogrāfijā pieredzētais atklājas ar gaismas palīdzību.

Šādas un cita veida dabas katastrofas mūsu mainīgajā globālajā vidē ir novērojamas arvien biežāk, aktualizējot cilvēku un viņu apdzīvotās zemes attiecību trauslumu un smalkumu. Tādas šīs attiecības droši vien bijušas arī gadsimtiem senā pagātnē.

Šis darbs pēta, kā cilvēks samierinās ar savu mirstīgumu, sadzīvojot ar neapturamiem dabas procesiem, kas liecina par bezgalīgo. Gabals zemes var kļūt par paša ģīmetni un otrādi, atspoguļojot piedzīvoto topogrāfiskā mijiedarbībā.

Laika plūduma apcerēšana saistībā ar fizisko un emocionālo telpu man ļauj veikt metafiziskus pētījumus par mūsu pašu ievainojamību un izdzīvošanu, kas, iespējams, saskatāma apkārt esošajā ainavā.

Sabīne Mirlēze (Sabine Mirlesse) ir māksliniece, kura šobrīd dzīvo un strādā Parīzē. Viņas darbi ir publicēti The British Journal of Photography, Time LightBox, Interview un citos izdevumos. Pagājušā gada novembrī izdevniecība Damiani Editore izdeva viņas pirmo monogrāfiju Izskatās kā akmeņlauztuve (As if it should have been a quarry), kas stāsta par vulkāna izvirdumu Īslandē . Pie sava jaunākā projekta viņa strādā Armēnijā.