/ Anaīsa Lopeza / Foto stāsts

Sākumā neviens putns nedziedāja

Sākumā neviens putns nedziedāja (In the beginning no bird sang) ir projekts par Ijburgu – jaunu Amsterdamas piepilsētas nomali, kas tika uzcelta pirms desmit gadiem. Pēc Amsterdamas iedzīvotāju teiktā, tā ir pasaules mala, jo tur nekas nenotiek. Mani intriģēja šī vieta, un es vēlējos uzzināt, kā tas ir – iedzīvotājiem dzīvot pilsētā bez vēstures. Pētījuma gaitā es sastapu Žanu, aklu vīru 66 gadu vecumā. Viņš bija pirmais cilvēks, kas mani uzrunāja uz ielas. Pēc īsas sarunas viņš uzaicināja doties ar viņu pastaigā. Viņš dzīvo 3b kvartālā un dodas pastaigā pa salu katru dienu sava pavadoņa suņa uzraudzībā. Mūsu pastaigu laikā es atklāju, ka Žanam ir īpašas dotības – viņš atpazina gandrīz visus putnus Ijburgā un varēja noteikt savu atrašanās vietu, balstoties uz putnu dziesmām. Žans iemācīja man neizmantot acis un tā vietā ieklausīties pilsētā. Viņš man parādīja savu Ijburgu: Ijburgu, kurā sastopami dzīvnieki, daba un citas parādības. Es fotografēju salu caur viņa skatījumu: vietas, kurās viņš nonāk, un putnus, ko viņš “redz”.

Projekts sastāv no drukāta izdevuma, foto un video instalācijas un skaņas instalācijas. Grāmatā ir fotogrāfijas, četras izdrukātas fotogrāfijas un divpadsmit Žana iecienītāko putnu dziesmu oscilogrammas (grafiski skaņu svārstību attēli). Grāmata ir daļēji interaktīva: diviem video un vairākām putnu skaņām var piekļūt, izmantojot Layar aplikāciju. Video redzams Žans savās mājās kopā ar suni un Ijburgas orķestris, kas šķērso viņa ielu katru trešdienu.

Anaīsa Lopeza (Anaïs López, 1981) ir studējusi fotogrāfiju Karaliskajā mākslas akadēmijā Hāgā un Sintdžūsta akadēmijā Bredā (Sint Joost Academy). Viņa apvieno fotogrāfes darbu vairākos žurnālos ar personīgiem ilgtermiņa dokumentālajiem projektiem. Anaīsa Lopeza savos darbos cenšas parādīt pasauli jaunā gaismā un uzdot jautājumu, vai cilvēki veido urbāno vidi vai tā veido cilvēkus.