/ Roberts Hutinskis / Foto stāsts

Atavisms (ģimenes fotoalbums jeb seminārs par jaunību)

– Boruta Batageļa teksts

Roberts Hutinskis dzīvo un strādā Ceļjē. Tas skan pēc novazātas biogrāfiskas frāzes, taču ir būtiski. Lielākā daļa viņa projektu, arī Ģimenes fotoalbuma sērija ir izaugusi no šīs pilsētas un stāstiem par tās iedzīvotājiem, pārvēršot tos fotogrāfiskā naratīvā.

Izpētot pilsētnieku kolektīvo atmiņu, kas rūpīgi saglabāta Ceļjes Galvenās bibliotēkas arhīvos, un to cilvēku personīgos stāstus, kas uzticēja Hutinskim savas fotogrāfijas, tapa jauns stāsts un jauns ģimenes albums. Modernās vēstures dinamiskajā ritmā savijušies likteņi radījuši jaunas vēsturiskās atmiņas mozaīku, kur autora smalkā manipulācija ar attēliem no abiem avotiem atklāj indivīdu, kas iesprostots starp personīgo un kolektīvo identitāti.

Atmiņas, protams, ir svarīgas identitātes veidošanās procesā. Taču Hutinskis tikpat lielu vērību pievērš aizmiršanai, apzinātai atmiņu destrukcijai. Ir ierasts aizslaucīt mēslainē lietas, kas mums zināmās situācijās traucē.

Ģimenes fotoalbuma sērija ir konfrontācija starp atmiņu un tās zudumu, kā arī autora refleksija par šo konfrontāciju. Uzmanīgi atlasītās atmiņas, tāpat kā to destrukcija ir melnbalta pasaule, kas paliek apslēpta mūsu zemapziņā. Saka, ka atmiņas izbalo, bet varbūt būtu precīzāk teikt, ka atmiņas lēnām kļūst melnbaltas, liekot mums atcerēties tikai baltākos un melnākos notikumus.

Roberts Hutinskis (Robert Hutinski, 1969) dzīvo un strādā Ceļjē, Slovēnijā. Viņam ir bijušas vairākas solo un grupu izstādes gan Slovēnijā, gan ārzemēs. Hutinskis ir saņēmis apbalvojumus no PX3, Starptautisko fotogrāfijas balvu, Kontinentālo balvu un Gada fotogrāfijas balvu no Slovēnijas Fotogrāfijas apvienības.