/ Mafalda Rakoša / Juna Viera / Foto stāsts

Trešā paaudze

Trešā paaudze (3rd Generation) ir kolektīvi veidots sociāls un dokumentāls fotogrāmatas projekts par izraēliešu un palestīniešu jauniešu dzīvi, uzskatiem un domām, izmantojot individuālu un personisku pieeju. Galveno varoņu stāsti grāmatā tiek parādīti ar attēlu, interviju un teksta palīdzību.

Grāmatas autori ir Juna Viera, kas uzņēma fotogrāfijas Izraēlas pusē, Mafalda Rakoša, kas fotografēja Palestīnas pusē, un Rafaēls Raihls (Raphael Reichl), kas ir atbildīgs par grafikas dizainu.

“Mēs, deviņpadsmitgadīgi autori, centāmies nodibināt ciešas attiecības ar mūsu varoņiem, lai atklātu pēc iespējas autentiskāku skatījumu. Lai gan Tuvo Austrumu konflikts katru dienu tiek atspoguļots ziņās, reti ieraugām individuālus likteņus. Ko ikdienā domā, jūt un piedzīvo jaunie palestīnieši un izraēlieši? Kādas ir viņu domas, jūtas un sapņi? Par ko viņi runā ar draugiem, kas viņus uztrauc?”

Fotogrāfes mēnesi ceļoja pa reģionu, iztaujājot fotogrāmatas galvenos varoņus (visi vecumā no 15 līdz 25 gadiem) par konflikta pieredzi un dokumentējot viņu ikdienas dzīvi.

Šī projekta mērķis ir šo bieži vien abstrakti atainoto tēmu padarīt skatītājiem tuvāku un saprotamāku.

Mafalda Rakoša (Mafalda Rakoš, 1994) veidojusi projektus Vīnē, Tuvajos Austrumos un Rietumāfrikā. Viņas darbi ir publicēti žurnālos un avīzēs (Die Presse, Das Biber) un izrādīti dažādos festivālos, piemēram, Encontros da Imagem Portugālē, KOLGA Tblisi, Gruzijā, un Voies Off Arlā.

Juna Viera (Iuna Vieira) (1994) dzīvo un strādā Vīnē. Kā ārštata fotogrāfe strādājusi dažādās nevalstiskās organizācijās. Viņas darbi izstādīti Vīnē un Encontros da Imagem festivālā Bragā, Portugālē.

Grāmata Trešā paaudze ieguva otro vietu biedrības ISSP rīkotajā Self Publish Riga konkursā, kas bija daļa no Rīgas Fotomēneša 2014.