/ Darja Prokofjeva / Foto stāsts

Pilsēta

Gabdrāmans Ahmetovičs Mustafins dzimis 1908. gadā Baškīrijā, bija matemātikas un fizikas skolotājs. 1948. gadā viņš tika arestēts un deportēts uz Intas pilsētas gulaga labošanas darbu nometni Komi Republikā (PSRS), kur viņš pavadīja astoņus gadus. No 1950. līdz 1953. gadam G. A. Mustafins kā civilinženieris piedalījās Intas ūdenstorņa celtniecībā. Kādā rudens rītā 195*. gadā viņš kopā ar vairākiem citiem ieslodzītajiem uzrakstīja vēstījumu uz mazas papīra strēmelītes. Viņi ievietoja šo zīmīti kapsulā un paslēpa metāla tulpē – dekoratīvā elementā, kas tika piestiprināts pie stieples torņa augšgalā. Uzraugs to nepamanīja.

1957. gadā tika pieņemts lēmums metāla tulpi nomainīt pret piecstaru zvaigzni. Metāla tulpi noņēma, taču kapsulu ar zīmīti neatrada. Kapsulu paņēma G. A. Mustafina draugs Intas gulaga ieslodzītais B. R. Holostovs, dzimis 1926. gadā Igaunijā. Viņš glabāja kapsulu vairākus desmitus gadu. 1991. gadā zīmīte ar vēstījumu tika nodota Intas Reģionālo pētījumu muzejam. Tagad tā izstādīta muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā.

Šos notikumus Gabdrāmans Ahmetovičs Mustafins, atgriežoties no gulaga, ir aprakstījis savos memuāros.

Pamatojoties uz šiem dokumentiem, darbā Pilsēta (The Town) fotogrāfe Darja Prokofjeva pēta individuālo un vēsturisko atmiņu un tās reprezentācijas formas. Veidots kā instalācija, kas vizuāli atsaucas uz tradicionāli veidotu muzeja ekspozīciju, tas piedāvā fragmentētu stāstījumu, kā pamatā ir personiskas atmiņas. Lai veidotos jauni stāsti, konfrontētas fotogrāfijas, objekti, teksts, arhīva materiāli un fiktīvi priekšmeti.

(Peojekts tapa sadarbībā ar Intas Reģionālo studiju muzeju Krievijā un Izpētes un informācijas centru Memoriāls Sanktpēterburgā, Krievijā.)

Darja Prokofjeva (Daria Prokofyeva, 1988) ir Krievijā dzimusi māksliniece, kuras darbības lauks skar dokumentalitātes un mākslas mijiedarbes trajektorijas. Viņa ir studējusi mākslas vēsturi Sanktpēterburgas Valsts universitātē Krievijā un fotogrāfiju Braitonas universitātē Lielbritānijā.