/ Veronika Gesicka / Foto stāsts

Nospiedumi

Nospiedumi pēc definīcijas ir zīmes vai pierādījums kam tādam, kas jau bijis. Klātbūtnes pierādījums. Dalības apstiprinājums. Šādu nospiedumu piemērs ir fotogrāfijas, kurās dokumentēta cilvēku eksistence, situācijas, momenti. Tās ir kā bioķīmiskas izmaiņas, atmiņu pēdas, kas rodas noteiktu stimulu un pieredzes rezultātā. Šis projekts ir balstīts uz vintāžas fotogrāfijām, kas iegādātas attēlu bankās. Ģimenes ainas, brīvdienu suvenīri, ikdienas dzīve – tas viss karājas gaisā kaut kur starp patiesību un izdomājumiem. Ir grūti saprast, vai attēli ir uzņemti spontāni vai tie ir pilnīgi inscenēti. Mēs neko nezinām par faktiskajām attiecībām starp cilvēkiem fotogrāfijās; mēs varam tikai minēt, cik daudz patiesības ir viņu žestos un skatienos. Kas ir vai bija šie cilvēki? Vai tie ir aktieri, kas spēlē laimīgas ģimenes, vai reāli cilvēki, kuru fotogrāfijas attēlu banka piedāvā nopirkt? Daži ir redzami attēlos, kamēr citi manāmi tikai kā gaistošas ēnas, bet vienmēr atstāj pēdas jeb nospiedumus.

Dažādos veidos pārveidoti attēli ir ielikti jaunā kontekstā: mūsu atmiņas par šiem cilvēkiem un situācijām transformējas un pamazām izzūd.

Veronika Gesicka (Weronika Gęsicka, 1984) ir poļu fotogrāfe, kas absolvējusi Mākslas akadēmiju Varšavā. Viņas projekti ir par atmiņu un tās mehānismiem. Viņas galvenā darbības joma ir fotogrāfija, bet viņa arī veido objektus un artefaktus. Svarīga mākslas sastāvdaļa Veronikai ir darbs ar dažādu avotu arhīva materiāliem.