/ Mihals Adamskis / Foto stāsts

Suns ar divām astēm

Ungārija, kas atrodas starp rietumiem un austrumiem, vienmēr ir meklējusi savu identitāti un vietu Eiropas kartē. 1848. gada sacelšanās, 1920. gada Trianonas līgums vai 1956. gada revolūcija – tie ir datumi, kas ir pazīstami ikvienam ungārim un tiek minēti katrā sarunā par to, kas valstī nav bijis veiksmīgs un kā varētu būt bijis.

Pēdējo trīsdesmit gadu laikā notikušās izmaiņas ir radījušas daudz apjukuma un valsts, šķiet, ir sadalīta iekšēji. Neapmierinātības un vilšanās dēļ daļa sabiedrība ir kļuvusi par vieglu mērķi populistiskiem saukļiem, kurus izmanto pie varas esošie.

Valdība manipulē un izmanto ungāru emocijas. Tas rada pasaules redzējumu, kas ir pilns ar nācijas ienaidniekiem. Politiķi izmanto patriotisma ideju, kas ir nacionālā lepnuma sajaukums, netaisnīgas izturēšanās sajūta un sentiments vēsturiskajai idejai par Lielo Ungāriju. Varas iestāžu uzmanība ir šķietami vērsta tikai uz sabiedrību, lai gan faktiski tā koncentrējas uz varas iegūšanu un uzturēšanu.

Fotografējot mūsdienu Ungāriju, es koncentrējos uz valdības un sabiedrības attiecībām, kas atrodas starp realitāti un propagandas vīziju par spēcīgu valsti. Fotoattēlos parādīti simboli, vietas, notikumi, kā arī cilvēki, kas ir iesaistīti varas iegūšanas politiskajos procesos. Cilvēki, kurus ir viegli uzpirkt ar vienkāršiem vēlēšanu saukļiem.

Savā stāstā es nevēlos analizēt vai izdarīt secinājumus. Es intuitīvi pārvietojos no vienas vietas uz otru, tverot sajūtu par dzīvi Viktora Orbana radītajā realitātē.

Nosaukums Suns ar divām astēm ir politiska partija, kuru nodibinājusi mākslinieku grupa, kas savā performatīvajā darbībā ņirgājas par varas pārstāvjiem un viņu metodēm varas iegūšanā. Mūžīgā dzīve, bezmaksas alus, divi saulrieti dienā vai slimību aizliegums kā risinājums veselības problēmām – tie ir tikai daži no viņu vēlēšanu programmas saukļiem. Viņu ironiskais ieskats realitātē kļuva par atslēgu manā stāstījumā par Viktora Orbana pieaugošo autoritārismu.

Mihals Adamskis (Michał Adamski, 1976) ir fotogrāfs no Poznaņas, Polijas. Viņam bijušas personālizstādes Varšavā, Poznaņā, Beļsko-Bjalā, Pilā un grupas izstādes Krakovā, Kauņā, Varšavā, Berlīnē, Buenosairesā, Maiami u.c. Pērn novembrī šis projekts tika izdots arī fotogrāmatā.