/ Andrejs Lomakins / Foto stāsts

Amulets

Patlaban ierocis ukraiņu rokās ir kļuvis par kaut ko pierastu. Taču vēl pirms gada neviens no tiem, kuri tagad iegādājušies šautenes un bises, nevarētu iedomāties, ka mājās turēs šaujamieročus. Tagad viņi visi atbalsta ieroču tirdzniecību un likumīgā veidā izmanto tos pašaizsardzībai.

Ukraina ir vienīgā valsts Eiropā bez likumdošanas, kas regulētu civilo šaujamieroču īpašumtiesības. Neatkarības gadu laikā Ukrainas valdība mēģināja ierosināt vairāk nekā desmit likumus, bet neviens no tiem netika pieņemts. Ir stingri aizliegts iegādāties un glabāt ieročus pašaizsardzības nolūkos. Pat traumatiskie ieroči ir pieejami tikai ierobežotam personu lokam, piemēram, tiesnešiem un valsts deputātiem. Vienīgais veids, kā tikt pie šaujamieroča, ir iegādāties šauteni vai bisi medībām. Ir pilnīgi likumīgi iegādāties jebkādi modificētu armijas ieroci, kas nav automātisks vai pusautomātisks (piemēram, AK vai M16), bet pistoles glabāšana ir aizliegta ar likumu. Taču šie ieroči ir visvairāk piemēroti pašaizsardzībai.

2014. gada traģisko notikumu laikā Ukrainā (Maidans, Krimas aneksija, karš Donbasā), medību ieroču tirdzniecība pieaugusi vairākas reizes. Tas notika tāpēc, ka cilvēki nevarēja uzticēties un paļauties uz valdību, kas neko nedarīja, lai aizsargātu savu pilsoņu tiesības un brīvību. Saskaņā ar oficiālo statistiku, 2014. gada beigās bija reģistrēti 558 033 īpašnieki šautenēm un bisēm. 2016. gada martā ieroču īpašnieku skaits pieauga līdz 888 047.

Patlaban pēc bisēm ir liels pieprasījums. Topošajiem šaujamieroču īpašniekiem jāmācās, kā ar to droši apieties. Diezgan bieži viņi arī uzzina, kā piedalīties militārajās darbībās – daudzos gadījumos mazu, mobilu komandu sastāvā. Krievu slēptā agresija pret Ukrainu padara visai reālu iespēju, ka militārais konflikts no austrumiem izpletīsies līdz valsts centrālajiem rajoniem un motivē ukraiņus būt gataviem karam. Tomēr galvenais iemesls šaujamieroču legalizēšanai nav civiliedzīvotāju pārvēršana armijā, bet, lai būtu iespējams aizsargāt savu ģimeni un īpašumu. Šķiet, ka šaujamierocis ir mūsdienu amuleta versija, kas sniedz tā īpašniekam papildus spēku. Ne visi spēj ar to tēmēt uz agresoru un šaut, bet ikviens jūtas drošāk ar ieroci.

Andrejs Lomakins (Andriy Lomakin, 1974), ir ukraiņu fotogrāfs, kurš dzīvo un strādā Kijevā, Ukrainā. No 2008. līdz 2014. gadam kā štata fotogrāfs strādāja žurnālā Tyzhden (Ukraina). Kopš 2014. gada veido personiskus dokumentālos un mākslas projektos. Viņa darbi tiks izstādīti Odesas / Batumi Foto dienu festivālā, kas tiks atklāts šo trešdien Odesā, Ukrainā.