/ Čiro Falčano / Foto stāsts

✻.·.·✧.·.·✦⌇.·.·✧☄︎☄︎.·.·✦⑊

Rizoms ir filozofisks jēdziens, ar ko saprot nelineāru heterogēnu elementu tīklu, kas savieno jebkuru punktu ar jebkuru citu punktu. Šī metafora attiecas uz īpašu apakšzemes modifikāciju zālaugu stublājā. Tās interesantākā īpašība ir spēja autonomi attīstīt jaunus augus pat nelabvēlīgos apstākļos.

Rizoma metaforu pārņēma filozofs Žils Delēzs (Gilles Deleuze) un psihoanalītiķis Fēlikss Gvatari (Félix Guattari) diloģijā Kapitālisms un šizofrēnija (Capitalisme et Schizophrénie: L’Anti-Œdipe, 1972; Mille plateaux, 1980).

Tā kā rizoms ir acentriska sistēma, kas nav hierarhiska un brīva no noteiktas kārtības, tā ir pretstats centrālajam, hierarhiskajam koka modelim, kurā katra nozīme ir sakārtota atbilstoši, proti, lineāri.

Šīs ilgtermiņa sērijas ✻.-.-✧.-✧.-.-⌇.-.-✧☄︎☄︎.-.-✦⑊ mērķis ir apkopot nenoteiktu skaitu fotogrāfiju, kuras iecerētas un iracionāli radītas emocionālu impulsu rezultātā. Pēc tam tās tiek kārtotas rizomātiski, lai atrastu saiknes, jaunas interpretācijas un slēptās nozīmes.

Čiro Falčano (Ciro Falciano, 1996) ir itāļu fotogrāfs no Neapoles, kas dzīvo Milānā. 2014. gadā sāka nodarboties ar komercfoto, bet pēdējos gados pievērsies personīgiem projektiem.