/ Jūels Karpanens / Foto stāsts

Somijas pastorāle

Vācu filozofs un sociologs Georgs Zimmels rakstīja par drupu nomierinošo spēku. Pēc viņa domām, drupas palīdz mums novērtēt visu, kas ir “nepilnīgs, bezveidīgs un kas sagrauj rāmjus”.

Somijas pastorāle ir fotosērija, kas skatītājiem piedāvā jaunus veidus, lai izaicinātu ierastos priekšstatus, kā mēs uztveram vidi, ko patiesībā neredzam. Tas ir stāsts par Karinkantas ciematu Ziemeļpohjanmā reģionā, kurā dzīvo gandrīz 200 cilvēku – vietu, kas nākotnē būs drupas. Tas ir godīgs skatījums bez romantiskā nacionālisma uz Somijas laukiem un pārmaiņām, ar kurām tā saskaras pēdējo gadu postindustriālajā laikmetā.

Karinkanta kļuva par manu otro māju, kad uz turieni pārcēlās mana māte. Tagad es vairāk nekā divus gadus sekoju ikdienas dzīvei ciemā, lai no jauna definētu savas attiecības ar laukiem. Tāpēc šī sērija ir arī padziļināts personīgais pētījums par mūsdienu cilvēka centieniem izdzīvot lauku vidē.

Līdzās stāstam par aizejošo Somijas sapni, Somijas pastorāle runā arī par to, ka viss ir tikai īslaicīgs.

Jūels Karpanens (Joel Karppanen, 1993) ir somu fotogrāfs, kas fotogrāfiju apguvis pašmācības ceļā. Viņam bijušas izstādes Hipolitas Fotogrāfijas galerijā un Ziemeļu Fotogrāfijas centrā Mantta Mākslas festivālā. Šogad iznāca viņa pirmā fotogrāmata Somijas pastorāle.