/ Malgoržata Stankeviča / Foto stāsts

Atbalss

Gadsimtiem ilgi Polijas Belovežas mežs izturēja cilvēka barbarisko uzvedību par spīti visam. Tomēr 2016. gadā jaunais Polijas vides ministrs Jans Šiško, aizbildinoties ar tā aizsardzību, apstiprināja liela mēroga mežizstrādi apgabalos, kuros līdz šim cilvēka iejaukšanās bija aizliegta.

Laikā, kad tik daudz tiek runāts par vidi un neatliekamo un jau par vēlu nākušo nepieciešamību to aizsargāt, Eiropas pēdējais pirmatnējais mežs jau divus gadus pēc to cilvēku lēmuma, kuriem vajadzētu to aizsargāt, tiek iznīcināts. Atbalss (cry of an echo) ir mans protests, mana balss no opozīcijas.

Fotogrāfijas šim projektam tika uzņemtas mēnesi ilgā brīvprātīgajā darbā Belovežas Nacionālajā parkā 2016. gada pavasarī. Tas sastāv no 46 attēliem, kas apzināti bojāti ar maskēšanu, ķīmisku piesārņojumu, nevienmērīgu attīstīšanu un balināšanu. Sākotnēji iecerēta kā ar rokām gatavota mākslinieka grāmatā, 2017. gadā Atbalss ieguva Unseen grāmatu maketu balvu un 2018. gada maijā grāmatu izdeva holandiešu izdevējs Lecturis.

Malgoržata Stankeviča (Małgorzata Stankiewicz, 1986) ir poļu fotogrāfe, kas dzīvo Šveicē. Studējusi Starptautiskās fotogrāfijas skolā Ņujorkā un Londonas Komunikācijas koledžā. Viņai bijušas izstādes Šveicē, Polijā, Vācijā, Dānijā un citviet.