/ Filipo Zambons / Foto stāsts

Komi dienasgrāmata

Siktivkara ir pilsēta Krievijas ziemeļos, Komi Republikas galvaspilsēta, mājvieta somugru etniskajai grupa, kuru zemes krievi kolonizēja pirms vairākiem gadsimtiem. Tālu no lielākām Krievijas pilsētām, straujā rietumu dzīves tempa un ekonomiskās attīstības, tā ir pilsēta impērijas nomalē.

Abas etniskās grupas, komi un krievi, kopā dzīvo jau ilgu laiku, sajaucoties to saknēm, ikonogrāfijai un tradīcijām. Šīs provinces pilsētas ikdienas dzīvē apvienojusies komi tradicionālā folklora, padomju simbolika un mūsdienu Krievijas kultūra.

Siktivkara, kas komi valodā nozīmē “pilsēta pie upes”, ir nezināma vieta pat vairumam krievu. Bagāta dabas reģiona galvaspilsēta, netālu no Urālu kalniem un ņencu zemes. Cara laikā tā bija politiskās trimdas vieta, un turp tika nosūtīti daudzi karagūstekņi. Otrā pasaules kara laikā Sarkanā armija te deportēja simtiem vācu karagūstekņu, daudzi no viņu pēcnācējiem joprojām tur dzīvo. Padomju laikā uz Gulaga darba nometnēm tika sūtīti ieslodzītie no visas PSRS. Daudzi izdzīvoja un palika te uz dzīvi.

Mūsdienās lielākā daļa jauniešu vēlas pārcelties uz Sanktpēterburgu vai Maskavu, kur ir vairāk iespēju un daudzsološāka nākotne. Tie, kas paliek, sūdzas, ka pilsēta sagrūs un izzudīs, un to aizmirsīs pat tās iedzīvotāji. Dīvaina likteņa dēļ pavērsiena šī nomaļā vieta kļuva par manām otrajām mājām un pamazām sāka man atklāt savus noslēpumus.

Lai reprezentētu kopienu tās komplicētībā, ir nepieciešams kas vairāk par antropoloģisku lauka pētījumu. Tas prasa pilnīgu emocionālu iedziļināšanos tās būtībā. Šīs vietas vēsture ir kļuvusi par manu vēsturi, un mana pieredze un darbs ir kļuvis par daļu no šīs vietas ikonogrāfiskā maisījuma.

Filipo Zambons (Filippo Zambon, 1981) ir itāļu fotogrāfs, kas dzīvo Helsinkos. Studējis mākslas vēsturi Florences Universitātē un mākslu Helsinku Mākslas universitātē. Viņa darbi tiek regulāri izstādīti Eiropā. Viņa pirmā monogrāfija The Komi Diary (Komi dienasgrāmata) 2018. gadā tika atzīta par labāko Somijas fotogrāmatu.