/ Karols Palka / Foto stāsts

Augstceltne

Augstceltne ir vizuāls ceļojums atpakaļ laikā, kuru vairums cilvēku gribētu aizmirst. Palka dokumentē ēkas, kas pārdzīvojušas komunistiskos režīmus Centrāleiropā un Austrumeiropā. Attēlos mēs redzam interjerus viesnīcā Polana, kas kādreiz piederēja Čehoslovākijas Komunistiskajai partijai, Nova Huta tērauda rūpnīcas pārvaldībai piederošās neizmantotās biroja ēkās Krakovā, kas ir lieliski sociālistiskā reālisma paraugi, ko savulaik apmeklēja Ņikita Hruščovs un Fidels Kastro, kā arī Padomju armijas Otrā pasaules kara bāzi Vācijā un Bijušās tehniskās bibliotēkas ēku Tbilisi, Gruzijā.

Karols Palka veido stāstu par varu un tās neatlaidību. Ēka nodrošina pajumti, drošību, mieru un vienlaikus dod spēka sajūtu. Tomēr sajūta ir tikai ilūzija, un spēks, pretēji tam, ko domā tie, kas to izmanto, netiek dots vienreiz un uz visiem laikiem, bet tikai uz laiku. Netālu ir nāves rēgs, kas slēpjas aiz stūra, turpat aiz grandiozu ideju aukstajām un biezajām sienām.

Karols Palka (Karol Palka, 1991) ir poļu fotogrāfs, kas studējis filmu mākslu Katovices universitātē un Vajda skolā Varšavā. Pašlaik studē doktorantūrā Jana Matejko Tēlotājmākslas akadēmijā Krakovā. Viņa darbi ir apbalvoti New East Photo Prize 2018, PDN Photo Annual 2016, IPA Awards u.c.