/ Alena Žandarova / Foto stāsts

Slēptā mātišķība

Kļūšana par māti ir ikdienišķa parādība, taču daži mātišķības aspekti joprojām ir problemātiski, kad sākam runāt par šo jautājumu. Piemēram, Viktorijas laikmetā mazuļi bieži tika fotografēti līdzās savām mātēm, taču mātes tika piesegtas. Māte joprojām bija attēlā, bet skatītājs tika mudināts viņu neredzēt. (Šī prakse bija veids, kā mazuļus noturēt ilgu fotokameru ekspozīciju laikā.)

Mēdza arī uzskatīt, ka no sociālā viedokļa mātes nebija uzmanības cienīgas, īpaši salīdzinot ar viņu bērniem. Daudzas sievietes šādi arī jūtas. Viņām ir sajūta, ka viņas slēpjas aiz plīvura, aiz saviem bērniem. Tas ir gandrīz tā, it kā viņas būtu pārvērtušās par kaut kādiem funkcionāliem organismiem, kas gaida, kad varēs pamosties un atkal parādīt savu seju. Bet kurš izlems, kad tam būs īstais laiks, un kura roka būs tā, kas atklās seju?

Alena Žandarova (1988) ir krievu fotogrāfe, kura ieguvusi MFA grādu fotogrāfijā (Eiropas Dizaina institūts, IED Madride, Spānija). 2020. gadā viņa tika iekļauta Zeiss Photography Awards, Lucie Foundation Scholarship, Lens Culture Student Photography Award, PhotoVisa Festival, Encontros da Imagem Photo Festival balvu finālos.