/ Izabella Patīra / Foto stāsts

Nesakārtots

Nesakārtots ir ilgtermiņa fotoprojekts par vides pārmaiņām un pievēršas aktuālai tēmai ar globālu nozīmi. Sērija dokumentē Antverpenes ostas zonas izplešanos Beļģijā, kura atrodas globāli konkurējošā konteineru satiksmes pozīcijā. Šajā teritorijā notiek lielas pārmaiņas – tiek paplašināta rūpniecība un realizēti arī Eiropas Savienības noteiktie dabas kompensācijas plāni, lai industriālo izaugsmi salāgotu ar ekoloģiskajām teritorijām, kā arī aizsargātu iekšzemi pret jūras līmeņa celšanos.

Sākot ar šo Beļģijas piemēru, projekts Nesakārtots atsaucas uz globālām tendencēm rūpniecībā, ekonomikā un vides pārmaiņās, cenšoties līdzsvarot šīs jomas ilgtspējīgas nākotnes vārdā.

Sērija parāda mainīgās teritorijas daudzslāņainās ainavas gan industriāli aktīvajās, gan dabas zonās, pamesto māju interjerus apdraudētajā Doelas ciemā, kā arī portretē apkārtnes jaunos iedzīvotājus, kuriem visa notiekošā dēļ nāksies emigrēt.

Projekts skar tādus jēdzienus kā progress, pārmaiņas, ekoloģija, klimata pārmaiņas, ilgtspējība, jūras līmeņa celšanās, globālā tirdzniecība, zemes vērtība, migrācija un saikne starp identitāti un apkārtni.

Izabella Patīra (Isabelle Pateer, 1980) ir beļģu fotogrāfe, kurai ir maģistra grāds tēlotājmākslā (2003, Brisele), veido personīgos fotoprojektus, kā arī pasūtījuma darbus starptautiskiem klientiem, tostarp The New York Times un Financial Times.