/ Vanja Bučana / Foto stāsts

Patiesības un maldināšanas sekvences

Sērijā Patiesības un maldināšanas sekvences (2015–2019) autore pēta mūsu ambivalentās attiecības ar dabu, kuras vada dominēšana, izpēte, un paradoksāli – arī tās idealizācija. Anonīmos portretos un klusajās dabās Bučana cenšas radīt sarežģītu un dekonstruētu dabas redzējumu.

Sērijas fotogrāfijas šķiet rotaļīgas skices par mūsu nosacīto un “eksotisko” mīlestību pret dabu. Neraugoties uz nemitīgo piesārņojumu, ko mūsdienu dzīvesveids nodara planētai, daudz cilvēku joprojām veic tikai minimālas darbības, lai rūpētos par vidi (piemēram, stāda kokus, pārstrādā atkritumus, rūpējas par apdraudētu dzīvnieku sugām u. c.), kas nenozīmīgi ietekmē mūsu drausmīgo vides realitāti. Šī sērija demonstrē šo dualitāti starp mūsu dominanci pār dabu un, no otras puses, tās romantizēšanu. Var uzskatīt, ka Patiesības un maldināšanas sekvences ir alegorija par antropocentrismu, kur ir grūti atšķirt, vai fotogrāfijās attēlota mīlestība vai dominance.

Vanja Bučana (Vanja Bucan, 1973) ir starptautiski godalgota slovēņu fotogrāfe, kas dzīvo un strādā Berlīnē. Pirms mākslas izglītības iegūšanas Hāgā studējusi socioloģiju Ļubļanas Sociālo zinātņu fakultātē un aktīvi iesaistījusies vides aktīvismā, kas redzams arī viņas daiļradē.