/ Niks Ēriks Neubauers / Foto stāsts

Kur pēc tam?

Projekts Kur pēc tam? ataino protesta periodu Slovēnijā, kas ilga no 2020. gada maija līdz 2022. gada aprīlim. Šajā laikā pasaule nonāca līdz šim nezināmā nenoteiktības, baiļu un vispārēja apjukuma stāvoklī, jo sākās COVID-19 pandēmija. Pieaugot satraukumam, pretrunīgai informācijai un dažiem apšaubāmiem notikumiem politikā, sabiedrībā uzliesmoja neapmierinātība un izraisīja protestu vilni visā valstī. Sākotnēji tie izcēlās diezgan spontāni, bet pārauga organizētās iknedēļas pilsoniskajās aktivitātēs, kas pārsvarā notika piektdienās un pievērsa uzmanību aktuāliem sociāliem jautājumiem un pretrunīgajai politiskajai praksei. Vienlaikus vairākas protesta akcijas organizēja arī citas sociālās grupas, izvirzot dažādus jautājumus un kritizējot situāciju (piemēram, protesti pret RVT [Recovered – Vaccinated – Tested]).

Arī Nika Ērika Neubauera protestu fotogrāfiju sērija aizsākās spontāni, bet pēc tam, ņemot vērā protestu aizvien tematiskāko strukturēšanu, izauga par plašu attēlu kolekciju – ne tikai sistemātisku notikumu arhīvu, bet arī patstāvīgu pieeju reportāžas un dokumentālās fotogrāfijas žanram. Turklāt tieši protesta fotogrāfijai bieži vien ir galvenā loma konkrētas protesta kustības kolektīvā naratīva veidošanā. Tāpēc dažos gadījumos šāda fotogrāfija no fiksēšanas pāriet pie komentāriem un interpretācijas, ko sniedz cilvēks aiz objektīva.

Niks Ēriks Neubauers (Nik Erik Neubauer, 1994) ir mākslinieks un fotogrāfs no Ļubļanas, Slovēnijas. Savos darbos viņš pievēršas sociāliem ikdienas dzīves jautājumiem, izmantojot mūsdienīgu dokumentālo pieeju. 2017. gadā absolvējis fotogrāfiju VIST – Lietišķo zinātņu fakultātē un 2021. gadā ieguvis maģistra grādu fotogrāfijā Mākslas un dizaina akadēmijā. 2021. gadā viņš tika nominēts Leica Oskara Barnaka iesācēja balvai (Leica Oskar Barnack Newcomer Award), un žurnāls GUP viņu minēja starp daudzsološākajiem Eiropas fotogrāfiem.