/ Jussi Puikonens / Foto stāsts

Afterparty

Jussi Puikonena sērija Afterprarty pēta cilvēku atstātās pēdas ainavā. Viņa darbi pievēršas svētku ainavām un tam, kas notiek pēc svinībām. Attēlos redzamas prieka un kopā būšanas pazīmes, pirms ierodušies apkopēji. Sērijā iekļautas fotogrāfijas no dažādiem festivāliem, publiskiem pasākumiem, jubilejām un mājas ballītēm Somijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Spānijā, Meksikā un Francijā. Fotogrāfijās attēloti mirkļi pēc tam, kad cilvēki ir pametuši pasākuma norises vietu, atstājot aiz sevis atkritumus, dekorācijas un teltis, kā arī apkārtējās vides postījumus.

“Es nepiedalījos nevienā no redzamajiem notikumiem, taču daži no tiem traucēja man gulēt. Bērnībā man šķita aizraujoši būt pirmajam, kas no rīta pieceļas, zinot, ka vecāki ir rīkojuši ballīti. Mūsu mājas izskatījās citādākas, kad tās bija pilnas ar traukiem, pudelēm, ēdienu atliekām, dekorācijām un nepazīstamām smaržām. Es biju tik mazs, ka ballīšu laikā gulēju. Pieaugušo ballītes bija kaut kas noslēpumains, un tikai no rīta varēju dzirdēt sarunu burzmu un redzēt nekārtību. Bija aizraujoši iedomāties, kas ballītē bija noticis. Izmantojot šo projektu, es esmu atgriezies pie šī jau bērnībā pazīstamā brīža pēc ballītes,” stāsta autors.

Cilvēku pēdas liek uzdot jautājumus par to, kas ir noticis kādā vietā, radot pārdomas un iztēli rosinošus stāstus. Ainavā atstātās pēdas ir konkrēta zīme, ka tieši pirms fotogrāfijas uzņemšanas ir noticis kaut kas īpašs, lai gan patiesībā īpašas lietas šajā vietā ir notikušas gadsimtiem ilgi. Fotogrāfijas ir pierādījums, uz kura pamata iztēle veido stāstu.

Jussi Puikonena (Jussi Puikkonen, 1980) ir somu fotogrāfs, kurš studējis fotogrāfiju Lahti Dizaina un tēlotājmākslas institūtā, dibinājis un veidojis fotožurnālu Kasino A4 (2005-09), viņam iznākusi fotogrāmata On Vacation.