/ Rubens van Luijks / Foto stāsts

Piezīmes no Poznaņas

Poznaņa ir pilsēta Rietumpolijā. No 2018. gada es divus gadus tur mācīju savu dzimto valodu. Kad nestrādāju vai nedzēru degvīnu, ar savu uzticamo Agfa Clack izgāju ielās, lai fotografētu. Šī nodarbošanās kļuva par mākslas projektu, kad eksperimentālā teātra pagrabā atradu fotostūrīti un sāku drukāt savus negatīvus un pozitīvus uz Varšavas pakta laika dokumentu papīra.

Kas ir dokumentu papīrs? Tas būtībā ir papīrs fotokopiju izgatavošanai tiešā nozīmē — plāna emulsija uz plāna papīra, kas paredzēta dokumentu, grāmatu vai attēlu kopēšanai. Šis produkts nebija izplatīts tikai Austrumu bloka valstīs, tomēr tur tas bija daudz noturīgāks, jo Xerox kopēšanas process tika ieviests daudz vēlāk. Runā, ka varas iestādes labprātāk izvairījās no daudz vieglākā Xerox produkta, jo baidījās, ka tas atvieglos samizdata publicēšanu un citu disidentisku tekstu ātru pavairošanu.

Es atklāju, ka, drukājot uz šī papīra, var iegūt attēlus ar īpašu noskaņu. Tas radīja arī dīvainu laika pagrieziena efektu. Pilsēta, kas straujā tempā bija kļuvusi līdzīga Rietumeiropas pilsētām, pēkšņi šķita iegrimusi atpakaļ savā komunistiskajā pagātnē. Līdzās drūmajām padomju laika paliekām un spontānajām ielu ainām man patika fotografēt arī gluži mūsdienīgus objektus. Rezultātā radās no vēstures biedējoši atrauta bilžu grāmata, dīvains paralēlais visums, kas, no vienas puses, sakņojas reālajā Poznaņā, bet, no otras puses, pastāv tikai fotogrāfijā.

Rubens van Luijks (Ruben van Luijk) ir nīderlandiešu mākslinieks, kādu laiku dzīvojis Polijā un Ukrainā. Viņa radītais projekts tiks izstādīts Poznaņā šī gada novembrī, kā arī tiks izdots grāmatā, kura būs pieejama šeit.