/ Elīna Broterus / Foto stāsts

Apmeklētājs

Elīnas Broterus sērija Apmeklētājs apvieno interesi par Rietumu mākslas vēstures ikonogrāfiju un cilvēka figūras kā arhitektoniskās kompozīcijas daļas izpēti. Didrihsenu villu, kurā veidota sērija, pasūtīja mākslas kolekcionāri Marija-Luīze un Gunnars Didrihseni. Viņi sākotnēji vēlējās, lai to projektētu Alvars Ālto. Starptautiski atzītais arhitekts atteicās, bet ieteica savu kolēģi Viljo Revellu, kurš uzņēmās šo darbu.

Elīna Broterus iepazīstas ar Didrihsenu villu simbiozē ar Revella arhitektūru un muzeja mākslas kolekciju. Māksliniece, kā parasti, ir pati sev modele, un tādā veidā iedveš dzīvību Juhani Pallasmaā idejai, ka arhitektūra ir jāpiedzīvo rezonansē ar dzīvi, neatkarīgi no tā, vai tā ir reāla, atcerēta vai iedomāta. Broterus fiziskā klātbūtne piešķir telpas un proporciju izjūtu, savukārt viņas apģērbs un ķermeņa valoda papildina mākslas darbu naratīvo atmosfēru.

Kopumā projekts ir metakomentārs Broterus iepriekšējiem darbiem. Atsauces uz mākslas vēsturi ir gan nopietnas, gan humoristiskas; Broterus apbrīno muzeja mākslas kolekciju, vienlaikus spēlējoties ar to. Pat pasīvi vērojot kādu mākslas darbu, viņa kā modele cenšas to aktīvi atspoguļot vai komentēt ar savu stāju.

Pagātnes atbalsis ir jūtamas visā sērijā. Kad Broterus pārņem Didrihsenu villu savās rokās, viņa rada darbus, kas mums atgādina, ka ēka ir daļa no arhitektūras mantojuma, bet galvenokārt tā ir cilvēku un cilvēkiem radīta būve. Viss, ko mēs redzam attēlos, ir mums: māksla, neskaitāmās grāmatas, dzeltenā vāze ar tulpēm, kuras vēl tikai ziedēs. Atmiņas par bijušo dzīvi.*

Elīna Broterus (Elina Brotherus, 1972) dzīvo un strādā Helsinkos, Somijā, un Avallonā, Francijā. Viņa ir ieguvusi maģistra grādu fotogrāfijā Helsinku Mākslas un dizaina universitātē (tagadējā Ālto universitātē) un maģistra grādu ķīmijā Helsinku Universitātē. No 1977. gada piedalās starptautiskās izstādēs. Viņas darbi atrodas publiskās kolekcijās, tostarp Pompidū centrā Parīzē, Kiasma Laikmetīgās mākslas muzejā Helsinkos, Moderna Museet Stokholmā, Museum Folkwang Esenē, MAXXI Romā un citviet.

*Fragments no Helēnas Korpakas esejas On the Art of Visiting History, publicēts Didrihsenu muzeja izstādes katalogā