/ Tomašs Kaveckis / Foto stāsts

Midzenis

Mana bērnības māja ir Vitovicē Dolnē. Tur mīt spoki, kurus aizrautīgi meklēju pirmajos dzīves gados.

Māja ir meža malā, tik zaļa un apaugusi, ka maģiskajām radībām nevar neuzdurties. Atgriežoties es atsāku savus bērnības piedzīvojumus un pārdomāju neatrisinātās mīklas. Joprojām meklēju atbildes. Mana vecmāmiņa bija ceļvedis šajā valstībā. Viņa mani ieveda mežā. Sēnes, akmeņus un saknes viņa uzrunāja to vārdos. Dažiem viņa piešķīra antropomorfus vaibstus un pārveda mājās. Gadu gaitā šie priekšmeti piepildīja interjeru. Nekad nekas netika izmests – ja kaut kas tika atnests, tas palika tur uz visiem laikiem. Māja novecoja kopā ar viņu. Viss bija pakļauts dabiskajiem cikliem.

Bērnībā mēs gulējām bēniņos. Sienu starpās svilpoja vējš un ienesa āra trokšņus. Iedomājos, ka guļu koka mājā meža vidū. Kalnu vējš istabā lika man nodrebēt, bet es nekad nebaidījos. Mēs bijām drošībā, jo mūs sargāja manas vecmāmiņas uzburtie amuleti. Uz mums skatījās milzīgas saknes, kas atgādināja dzīvniekus, augu ķekari un oļi, kas izkārtoti uz vecās krāsns māla. Viņi samierināja māju ar tumšo mežu.

Chochoł /Svētība. Es sāku no jauna interpretēt vecos mītus un slāvu rituālus. Izmantoju amuletus no bērnības mājām, kas bija manas vecmāmiņas retumu kabinets. Caur performatīvām aktivitātēm, objektiem, instalācijām un portretiem apvienoju meža telpu ar mājas telpu. Mana darba rezultātā ir izveidota virkne simbolisku attēlu, kas attiecas uz dzīves un nāves cikliem dabā, kā arī cilvēka dzīvē.

Kolekcionāre. Vecmāmiņas portreti ir kolektīvs darbs kopā ar viņu. Tās ir garas sarunas par viņas kolekcijām un pagātni. Katrai no šīm lietām ir vēsture. Man ir radies iespaids, ka, pateicoties šiem priekšmetiem, viņai ir vieglāk atcerēties pagātni.

Mandragoru vanna. Ar mandragoras sakni, galvenokārt ar tās antropomorfo izskatu, kā arī ārstnieciskajām īpašībām, saistīti daudzi mīti un maģiskas aktivitātes. Piemēram, saknes jāmazgā svaigā pienā un jāapstrādā, tad tās kļūst par mājas aizsargu un nes veiksmi.

Tomašs Kaveckis (Tomasz Kawecki) ir vizuālais mākslinieks un fotogrāfs no Polijas, Krakovas Fotogrāfijas akadēmijas pasniedzējs. Patlaban Opavā, Čehijā, Radošās fotogrāfijas institūtā raksta bakalaura darbu par paranormālām parādībām fotogrāfijā. Viņa darbi izstādīti un publicēti starptautiski, kā arī apbalvoti ar fotogrāfijas balvām ASV, Polijā, Japānā un Itālijā.