/ Hilde Honeruda / Foto stāsts

GYM

Hildes Honerudas sērija GYM sastāv no fotogrāfijām, kas tapušas pēdējo gadu laikā, vairākkārt apmeklējot Morijas bēgļu nometni Lesbas salā, Grieķijā. Tur Hilde pievienojās cilvēkiem, kuri nodarbojās ar sportu, aktivitātēs, ko rīko organizācija Joga un sports ar bēgļiem (Yoga and Sports with Refugees).

Morijas nometne bija bēdīgi slavena kā sliktākā bēgļu nometne Eiropā, un tajā atkarībā no pieplūduma atradās no 6000 līdz pat 21000 cilvēku. Sākotnēji nometne bija paredzēta 3000 cilvēkiem. 2020. gada septembrī tā nodega, un Lesbas salā tika uzcelta jauna nometne. Diemžēl tā nav labāka par pirmo. Situācija Vidusjūras reģionā 2023. gada augustā joprojām ir smaga. Pret bēgļiem joprojām izturas necilvēcīgi, un Eiropa turpina pārkāpt tādas pamattiesības kā tiesības pieprasīt patvērumu.

Honeruda uzturēšanās laikā piedalījās dažādās aktivitātēs, piemēram, jogā, peldēšanā, cīņas sporta veidos kā Muay Thai, Kung Fu, kikboksā, parkūrā, bodibildingā un boksā. Viņa cieši sadarbojas ar cilvēkiem, kurus fotografē, – nedēļām, mēnešiem un dažkārt gadiem – un uzskata, ka ir nepieciešams panākt to, kas, viņasprāt, ir pats svarīgākais: atspoguļot fotografējamās personas pieredzi un realitāti. Honeruda atsaucas uz Džona Bergera (Jon Berger) eseju Fotogrāfijas lietojums (1978): “Fotogrāfam tas nozīmē domāt par sevi ne tik daudz kā par reportieri pārējai pasaulei, bet drīzāk kā par fiksētāju tiem, kas iesaistīti fotografētajos notikumos. Šī atšķirība ir izšķiroša.”

Honerudas darbi ir žurnālistikas un dokumentālās pieejas tradīcijās, taču viņas motīvi ir tālu no klasiskās katastrofu fotogrāfijas. Laikā, kad attēli ir visur un katastrofāli notikumi ir ikdienišķa parādība, ir nepieciešams uzdot jautājumus: kā mēs varam komunicēt par šiem nopietnajiem notikumiem ar attēlu palīdzību? Honeruda izmanto formālu pieeju, bieži vien cieši sadarbojoties ar fiksētajiem cilvēkiem. Dokumentālā stila attēli mijas ar tādiem, kas nepārprotami manipulēti.

Hilde Honeruda (Hilde Honerud, 1977) dzīvo un strādā Kongsbergā, Norvēģijā. Viņa ir ieguvusi izglītību Nacionālajā mākslas akadēmijā Oslo. 2018. gadā viņai tika piešķirta Buskerudas novada Gada mākslinieka balva, nesen notikušas personālizstādes MELK (Oslo), RAKE (Tronheima), Nord-Trøndelag mākslas muzejā, Tenthaus (Oslo), Fotogalleriet (Oslo), Buskerudas mākslas centrā (Drammen), Bærum kunsthall un CHART mākslas mesē (DK), kā arī izstāde Les Rencontres d´Arles 2023. gada vasarā un izstādē MELK (Oslo) 2024. gada aprīlī. Honeruda ir asociētā profesore fotogrāfijas jomā Norvēģijas Dienvidaustrumu universitātē, kur viņa ir pētniecības grupas vadītāja un ir publicējusi vairākus rakstus mākslas pētījumu ietvaros.